TAROM ia în leasing două aeronave Boeing 737 MAX. Aceste avioane au cauzat mari probleme

TAROM ia în leasing două aeronave Boeing 737 MAX. Aceste avioane au cauzat mari probleme

Compania TAROM a semnat un contract de leasing pentru achiziţia a două aeronave Boeing 737 MAX 8.

Potrivit unui comunicat remis miercuri presei, cele două aeronave fac parte din procesul de modernizare a flotei TAROM şi vor fi livrate în perioada decembrie 2025 – ianuarie 2026.

Noile aeronave Boeing 737 MAX 8 vor avea o capacitate de 189 de locuri.

„Colaborarea cu CDB Aviation susţine planurile noastre pentru modernizarea flotei TAROM, iar cele două aeronave Boeing 737 MAX 8 ne vor ajuta să creştem eficienţa operaţională şi să oferim pasagerilor noştri o experienţă de zbor superioară.

ADVERTISING

Apreciem expertiza şi sprijinul partenerului nostru pentru această investiţie, o parte importantă a planului de dezvoltare, în care modernizarea flotei este un element cheie pentru îmbunătăţirea performanţei comerciale şi a perspectivei de creştere. Aşteptăm cu nerăbdare să le introducem în programul nostru de zbor," a declarat Costin Iordache, director general al TAROM.

Achiziţia de aeronave noi este o măsură care face parte din planul de redresare a TAROM şi a fost o condiţie de bază pentru aprobarea ajutorului de stat de către Comisia Europeană.

ADVERTISING

Problemele Boeing 737 Max

Acum TAROM deţine o flotă de 18 aeronave, doar că avioanele Boeing din familia 737 MAX sunt subiectul unor controverse, cel puțin în ultima vreme, după ce s-au înregistrat mai multe incidente care au implicat astfel de aparate de zbor.

În 2018 și 2019, două avioane Boeing 737 Max s-au prăbușit, iar 346 de oameni au murit în aceste accidente.

Acest model a primit o nouă lovitură în ianuarie, când o bucată din fuzelajul unui avion al companiei Alaska Airlines s-a desprins în zbor, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Portland, SUA.

ADVERTISING

Apoi, doi dintre cei mai mari operatori aerieni care dețin acest model - Alaska și United Airlines - au anunțat că au descoperit șuruburi slăbite la dopurile de ușă ale unor avioane 737 Max 9 din flotele lor.

Şi în iunie un avion de tip Boeing 737 Max al companiei aeriene Korean Air a căzut în mod brutal – timp de 15 minute – de la 8.200 metri altitudine, iar mai mulţi pasageri au fost răniţi.

În plus, un angajat al Boeing susține că în avioanele 737 Max au fost montate piese necorespunzătoare.

Boeing a încercat să ascundă Administrației Federale a Aviației din Statele Unite faptul că folosea piese necorespunzătoare, mutându-le și falsificând înregistrările, susține Sam Mohawk, un angajat care lucrează în departamentul de control al calității din Renton, Washington, și care a depus mărturie în Senat despre practicile din cadrul companiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇