Ce probleme s-au mai găsit la Boeing 737 MAX: United Airlines a constatat șuruburi montate prost

Ce probleme s-au mai găsit la Boeing 737 MAX: United Airlines a constatat șuruburi montate prost

Compania aeriană americană United Airlines a descoperit şuruburi slăbite sau montate necorespunzător la aeronavele sale Boeing 737 MAX 9, la verificările făcute după ce un un panou a fost smuls vineri de pe fuzelajul unei astfel de aeronave în timpul unui zbor al companiei Alaska Airlines.

United Airlines deţine cea mai mare flotă de avioane Boeing 737 MAX 9, având 79 de astfel de aeronave, toate fiind în prezent oprite la sol în aşteptarea inspecţiei efectuate de Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA).

Un panou a fost smuls de pe un Boeing 737 MAX în timpul unui zbor al companiei Alaska Airlines vinerea trecută. Aeronava, care tocmai decolase din Portland (Oregon), se afla la o altitudine de aproape 5.000 de metri. Din fericire, niciun pasager nu stătea pe locurile din dreptul zonei respective, iar incidentul nu s-a soldat cu victime, însă experienţa a fost terifiantă pentru călători.

ADVERTISING

"De când am început inspecţiile, sâmbătă, am făcut o serie de descoperiri care par să fie legate de probleme la montarea panoului care obstrucţionează uşile", a precizat compania United, într-un comunicat transmis către AFP. "De exemplu, erau şuruburi care trebuiau strânse", a arătat compania.

United Airlines is this afternoon confirming reporting by The Air Current that the airline has found multiple aircraft...

Publicată de Flightradar24.com pe Luni, 8 ianuarie 2024

Blocarea anumitor uşi este o configuraţie pe care Boeing o oferă clienţilor săi, atunci când numărul de ieşiri de urgenţă existente este deja suficient în raport cu numărul de locuri din aeronavă. În afară de 737 MAX 9, acest sistem există deja pe alte modele Boeing, în special pe 737-900ER, lansat în 2006, care nu a avut de atunci un incident similar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vineri, în timpul unui zbor al companiei Alaska Airlines de la Portland (Oregon) la Ontario (California), uşa stângă obstrucţionată s-a desprins de fuzelaj în timpul zborului, provocând depresurizarea aeronavei. Sâmbătă, FAA a cerut operatorilor celor 171 de aeronave MAX-9 cu uşi blocate să le suspende de la efectuarea zborurilor şi să efectueze o inspecţie amănunţită.

Pentru fiecare aeronavă inspectată, United a declarat că va îndepărta panoul care maschează uşa, va scoate două rânduri de scaune, va verifica punctele de fixare, va deschide uşa şi va lua orice măsuri de corecţie, înainte de a înlocui toate componentele.

ADVERTISING

Boeing a transmis luni instrucţiuni companiilor aeriene pentru inspectarea flotei de 737 MAX 9, transmite Reuters.

Instrucţiunile, cunoscute oficial ca mesaj multi-operator, sunt un pas cheie pentru a permite companiilor aeriene să finalizeze sau să certifice că au fost efectuate inspecţii care respectă directiva Administraţiei Federale a Aviaţiei, care le-ar permite să pună din nou avioanele în funcţiune.

FAA nu a comentat imediat dacă a aprobat instrucţiunile Boeing către companiile aeriene sau când companiile aeriene ar putea începe să pună în funcţiune avioanele.

FAA declara sâmbătă că se aştepta ca inspecţiile să dureze patru până la opt ore.

Duminică, autoritatea de reglementare din SUA spunea că flota afectată de avioane Boeing MAX 9 va rămâne la sol până când va fi convinsă că acestea sunt sigure.

Acţiunile Boeing au scăzut cu până la 9% în tranzacţiile de luni.

În decembrie, Boeing a recomandat companiilor aeriene echipate cu avioane 737 MAX să verifice sistemul de control al cârmei, după ce o companie a constatat că lipsea o piuliţă de la unul dintre avioanele sale. Potrivit FAA, Boeing observase, de asemenea, că o piuliţă a fost strânsă incorect în acelaşi loc pe o aeronavă care nu fusese încă livrată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇