Orașul din Europa care le oferă turiștilor un prânz gratuit dacă strâng gunoiul

Orașul din Europa care le oferă turiștilor un prânz gratuit dacă strâng gunoiul

Turiștii care vizitează capitala Danemarcei vor fi răsplătiți cu mâncare, cafea și vin, dar și cu activități atractive dacă îndeplinesc anumite sarcini pentru protejarea mediului.

Wonderful Copenhagen, organizația de turism din regiunea capitalei Danemarcei, a lansat un proiect prin care acțiunile de mediu ale vizitatorilor le vor oferi acestora experiențe culturale și nu numai, relatează Euronews.

Copenhaga este o destinație foarte populară, cu peste 12 milioane de nopți de cazare rezervate în 2024. Iar după lansarea programului CopenPay va fi un oraș mai căutat.

Programul-pilot va începe pe 15 iulie, iar turiștii vor fi încurajați să ia parte la activități precum strângerea deșeurilor, călătoriile cu transportul public în locul celor cu mașina sau cu taxiul, ori deplasarea cu bicicleta.

ADVERTISING

Cei care vor participa vor fi recompensați cu premii precum prânzuri gratuite, cafea și vin gratuit, intrarea liberă la muzee sau închirierea gratuită a unui caiac.

De ce primesc turiștii recompense

Programul a fost lansat în urma publicării datelor din Indexul de sustenabilitate din 2023, care arată că 82% din turiști doresc să facă mai multe alegeri ecologice, dar numai 22% au reușit acest lucru.

CopenPay a fost conceput pentru a compensa impactul turismului asupra mediului, potrivit biroului de turism din Copenhaga.

"Când călătorești în străinătate - dacă zbori în alte locuri sau călătorești cu mașina - poluezi. Unul dintre lucrurile pe care le putem schimba este să-i facem pe oameni să acționeze mai sustenabil la destinație", a explicat Rikke Holm Petersen, șeful de comunicare al biroului menționat.

ADVERTISING

Autoritățile locale speră că stimulentele oferite se vor dovedi utile pentru viitorul turismului din oraș.

"Trebuie să transformăm turismul dintr-o povară pentru mediu într-o forță de schimbare pozitivă și un pas important în această transformare este să schimbăm modul în care ne deplasăm la destinație, ceea ce consumăm și modul în care interacționăm cu localnicii", a spus Mikkel Aarø-Hansen, directorul Wonderful Copenhaga.

Cum se va desfășura programul

Programul se va derula până pe 11 august pe bază de încredere, adică turiștilor nu li se va cere dovada că au îndeplinit sarcinile de mediu pentru a primi recompensele. "În unele locuri s-ar putea să trebuiască să arăți o fotografie în care apari pe bicicletă sau biletul de transport în comun", a menționat Petersen.

ADVERTISING

Până acum, aproximativ 24 de unități și organizații s-au înscris în programul-pilot, dar Guvernul nu va compensa companiile care vor oferi premiile.

Ce trebuie să facă turiștii

Programul va recompensa o varietate de acțiuni ale turiștilor, precum reciclarea, participarea la acțiunile de curățenie, voluntariatul la fermele urbane. Premiile vor include tururi gratuite la muzee cu ghid până la sport sau prânzuri vegetariene gratuite din legume și fructe cultivate local.

Unele dintre experiențe vor fi disponibile doar pentru participanții la program. De exemplu, vizitatorii Galeriei Naționale de Artă care colectează deșeuri de plastic vor fi invitați să participe la un atelier pentru a le transforma într-o operă de artă.

Dacă un turist decide să ia transportul public sau o bicicletă până la centrala termică emblematică din Copenhaga, i se va oferi șansa unică de a schia pe pârtia amenajată pe acoperișul clădirii.

Autoritățile din Copenhaga speră că vor reuși să extindă proiectul-pilot și că vor inspira și alte orașe din toată lumea să lanseze inițiative similare.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇