Orășelul din Suedia în care se vând terenuri cu 8 cenți metrul pătrat

Orășelul din Suedia în care se vând terenuri cu 8 cenți metrul pătrat

Autoritățile dintr-un orășel din Suedia încearcă să atragă mai mulți oameni să se stabilească în localitate, așa că vând terenuri la prețul simbolic de o coroană suedeză pe mp, adică opt cenți.

Noua campanie pe care a lansat-o municipalitatea din Göten, un orășel suedez cu numai 5.000 de locuitori, are ca obiectiv atragerea de tineri pentru a combate îmbătrânirea populației și scăderea ratei natalității, relatează Euronews.

"Absolut oricine este binevenit să cumpere unul dintre loturi. Nu există reguli sau cerințe cu privire la cine are voie să cumpere unul. Ar fi absolut fantastic dacă am putea convinge oameni din străinătate interesați să cumpere și aici terenuri", a spus primarul Johan Månsson.

ADVERTISING

Edilul nu a menționat dacă este necesară rezidența suedeză, dar se pare că doar persoanele stabilite legal în această țară ar fi eligibile, notează sursa citată.

Cei care cumpără terenul se angajează să-l folosească. Cumpărătorii au termen doi ani să înceapă lucrările de construire a casei, altfel terenul este preluat de autoritățile locale.

"Costă mult să construiești o casă, iar prețul terenului este o parte importantă din acest cost", a declarat primarul pentru The Local.

ADVERTISING

Rata dobânzilor la credite a scăzut în Suedia, însă familiile sunt în continuare prudente pe piața imobiliară.

"Dacă această campanie face ca o familie, de exemplu, să aibă curajul să-și construiască o casă aici, în ciuda situației economice actuale, ar fi fantastic. Unele dintre aceste parcele au fost scoase la vânzare de mulți ani, adesea multe decenii, deoarece au fost mai mult sau mai puțin uitate", a spus Månsson.

Terenurile scoase la vânzare sunt situate în toate zonele localității, în general în cele dezvoltate. Campania a început în mai, iar trei terenuri au fost deja vândute. Mai multe persoane s-au arătat interesate.

ADVERTISING

Campania se va desfășura anul acesta și în 2025. "După aceea, probabil nu va mai continua, întrucât economia va reveni la normal. Dar, desigur, vom vorbi despre asta în viitor", a spus primarul.

Göten este o destinație populară pentru turiștii din Suedia și din străinătate. Orășelul are câteva atracții turistice, între care biserica romanică Husaby Kyrka, cascada Martorpsfallet și zona sălbatică Österplana Hed och Vall.

Nu este singura localitate din Suedia care oferă terenuri la preț redus. Ceva mai la sud, municipalitatea din Hylte a lansat o campanie similară la începutul acestui an și a vândut 54 de terenuri la același preț.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇