Un orășel din Italia le oferă 30.000 de dolari celor care se mută acolo

Un orășel din Italia le oferă 30.000 de dolari celor care se mută acolo
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritățile din Presicce speră să revitalizele cartierul istoric în care multe clădiri sunt abandonate și au pregătit o ofertă tentantă pentru cei care se vor muta aici.

Multe sate și orășele din Italia au intrat în competiția vânzării clădirilor la prețul simbolic de un euro pentru a atrage noi rezidenți. Autoritățile din Presicce, o localitate din însorita regiune Puglia, au pregătit, însă, o ofertă cel puțin la fel de tentantă: cei care vor cumpăra o locuință părăsită și se vor muta acolo vor primi până la 30.000 de euro, relatează CNN.

Casele scoase la vânzare în acest program costă, în medie, aproximativ 25.000 de euro și, asemenea multor proprietăți de vânzare din Italia, au fost abandonate de multă vreme de proprietari.

ADVERTISING

Autoritățile din Presicce speră că stimulentul în numerar va revitaliza orașul depopulat în care nou-născuții sunt tot mai puțini în fiecare an.

În plus, locul este incredibil de frumos, înconjurat de natura primitoare din zona Salento, în "tocul cizmei" Italiei și aproape de plajele cu nisip fin și apă turcoaz din Santa Maria di Leuca.

Sunt bani destui, cereri să fie!

Detaliile programului sunt în curs de definitivare, însă autoritățile sunt pregătite să dea drumul înscrierilor în următoarele săptămâni. Informațiile vor fi prezentate pe site-ul primăriei.

ADVERTISING

"Vom oferi până la 30.000 de euro persoanelor care vor să se mute aici și să cumpere una dintre aceste clădiri părăsite. Fondul va fi împărțit în două: o parte va fi acordată pentru cumpărarea unei case noi, iar o parte pentru refacerea acesteia, dacă este necesar", a explicat consilierul local Alfredo Palese.

În 2019, orășelul a fuzionat cu o localitate învecinată pentru a forma o zonă urbană mai mare, Presicce-Acquarica, iar municipalitatea va primi fonduri mai mari pentru ca proiectul să poată continua în anii următori.

"După fuziune, conform legii italiene, teritoriul nostru mai mare va primi mai multe fonduri publice, în jur de un milion de euro pe an în următorii ani, pe care intenționăm să-i investim pentru a revitaliza cartierul vechi", a explicat consilierul.

ADVERTISING

Presicce și Acquarica au acum în jur de 9.000 de locuitori împreună, însă doar jumătate din populație mai locuiește în vechea zonă a comunității.

Primăria a anunțat și alte programe pentru a atrage mai mulți locuitori, inclusiv avantaje fiscale pentru deschiderea de noi afaceri și bonusuri pentru familiile cu copii.

Pentru a primi 30.000 de euro, cei interesați trebuie să-și stabilească domiciliul în Presicce și să cumpere una dintre clădirile de pe lista imobilelor construite înainte de anul 1991, întocmită de primărie.

Potrivit consilierului local, prețurile caselor din Presicce încep de la 500 de euro pe metru pătrat. Pentru a cumpăra o locuință abandonată cu o suprafață de 50 de metri pătrați, ar fi suficientă o sumă de aproximativ 25.000 de euro, astfel că banii oferiți de primărie ar acoperi această tranzacție.

Capitala "aurului verde"

Localitatea a fost întemeiată în Evul Mediu, când așezările din zonă s-au răspândit în jurul unei fortărețe sarazine construite de călugări. Aceștia au săpat cripte și prese subterane de măslini în care se refugiau supraviețuitorii raidurilor piraților.

Presicce și-a câștigat renumele de "orașul aurului verde din Puglia", grație plantațiilor luxuriante de măslini care produc ulei de măsline extravirgin premium. Zona a înflorit în timpul Renașterii, devenind cunoscută și pentru vinul său fin, brânzeturile delicioase și comerțul cu vite.

Mulți localnici trăiau în grotele subterane săpate în solul stâncos, astfel că sub piațetele principale și palatele în stil baroc se ascunde o rețea de 23 de beciuri secrete în care fermierii, cunoscuți drept trappettari, stăteau luni în șir în timpul recoltei pentru a scoate uleiul cu presele acționate cu ajutorul măgărușilor.

Multe dintre clădirile istorice au acces privat la încăperile subterane în care încă mai pot fi admirate presele masive.

Cartierul vechi al orașului este străbătut de alei înguste, mărginite de clădiri viu colorate cu curți interioare, palate viu colorate, capele albe și coloane construite în trecut de burghezia rurală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇