Oferta de pe panourile amplasate în fața sediului Rotondaro Costruzioni, o firmă imobiliară și de construcții, este scrisă în italiană și în rusă. La fel și anunțurile despre proprietățile de vânzare, lipite în geam.
Înăuntru, zeci de dosare roșii, umplute cu plicuri transparente din plastic, în care se află datele proprietăților și clienților înregistrate tocmai din 2010, sunt așezate peste tot în birou. Cei mai mulți dintre cumpărătorii acestor proprietăți erau ruși.
Dorul rublelor de odinioară
La o aruncătură de băț se află coasta calabreză, mărginită de albastrul mării. Aici nu este strălucitoarea Costa Smeralda din Sardinia sau Forte dei Marmi din Toscana, unde vilele luxoase și iahturile oligarhilor ruși au fost sechestrate în ultimele două luni, ci Scalea. O stațiune mai ieftină, un sătuc medieval cocoțat pe un deal, care se trezise la viață în ultimul deceniu, în mare măsură grație rușilor obișnuiți, care veneau aici atrași de litoral și de prețurile mici ale imobiliarelor.
Nicola Rotondaro, patronul firmei Rotondaro Costruzioni, e pe cale să încheie vânzarea unui apartament cu două camere, pentru 22.000 de euro, către un tânăr ruso-ucrainean din Napoli. Nicola nu-i mulțumit. Cumpărătorii și turiștii ruși s-au evaporat din Scalea, mai întâi din cauza pandemiei și a vaccinării lor cu serul Sputnik, neautorizat în Uniunea Europeană. Acum, impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei și sancțiunile impuse, îndeosebi interzicerea zborurilor, fac imposibilă întoarcerea rușilor în viitorul apropiat, notează The Guardian.
"Suntem deja pe zero", se plânge Rotondaro. "Rușii nu mai vin; au fost interziși", adaugă el.
"Poate se termină războiul, să prindă și rușii vara"
Rotondaro nu-i singurul care le duce dorul rușilor.
Scalea, un orășel cu numai 11.000 de locuitori, are aproape 30 de agenții imobiliare, multe dintre ele deschise pieței ruse. Restaurantele, barurile și magazinele au ajuns să depindă de generoșii vizitatori ruși, care cheltuiau aici mai mult decât italienii în lunile de vară.
La Playa, un bar-restaurant spațios, are meniuri în rusă și angajați care vorbesc în rusă. Într-o zi de sărbătoare, la prânz aici erau doar câțiva clienți. "În situații normale, sunt mulți ruși aici. Și cheltuiesc mult. Dacă războiul se termină repede, poate se vor întoarce la timp să mai prindă vara", trage nădejde Salvatore, care muncește aici.
Sectorul construcțiilor a înflorit, de asemenea, în Scalea și în alte așezări de pe coasta calabreză în anii '80, pe fondul cererii autohtone de case de vacanță, aici cumpărând îndeosebi clienții din Napoli.
"Puteai număra străinii pe degetele de la o mână", povestește Tony Hackett, un agent imobiliar italo-britanic. "Dar apoi oamenii care au cumpărat în acea perioadă au început să nu mai vină și multe proprietăți au fost revândute", arată el.
Interesul pentru ruși a apărut prin 2010. Profesori, învățători și doctori au început să-și ia proprietăți modeste care și astăzi pot fi cumpărate cu doar 14.000 de euro. Cel mai cunoscut proprietar rus din Scalea a fost Boris Kliuev, un actor care a murit în 2020.
Unii s-au stabilit aici, inclusiv Maria Stepura, președintele asociației Calabria-Rusia, care ajută la promovarea acestei regiuni italiene în țara ei și îi asistă pe cumpărătorii ruși să se descurce cu birocrația italiană. Ea și-a luat o casă pe plajă în 2010. "Valoarea rublei de atunci a făcut ca ea să coste mult mai puțin decât dacă aș fi cumpărat un teren lângă Moscova", explică ea.
Cumpărătorii cu economii suficiente achitau direct, alții făceau credite la băncile din Rusia. "Viața aici e simplă: ai o plajă minunată, costul vieții este mic, poți să mănânci ieftin și să iei micul dejun la bar, ceea ce e mereu o plăcere, iar localnicii sunt primitori", spune Stepura.
Mica Moscovă italiană în care trăiesc și românii
Scalea a fost descrisă de presa italiană drept "Mica Moscovă din Calabria", însă primarul Giacomo Perrotta, în funcție din august 2020, conștient că această apropiere de Rusia nu mai reprezintă un avantaj în prezent, nu este de acord cu această etichetă. "Da, au fost investiții semnificative din Rusia - evident, Scalea este diferită de Moscova pentru cei care iubesc soarele", spune el.
"Dar avem și alte comunități - poloneză, română și ucraineană. Am făcut recent un marș pentru pace și au participat toți, ruși și ucraineni. Ca populație suntem toți integrați", subliniază edilul.
T.D.