Un mic oraș din sudul Italiei vinde și chiar și cu 1 euro case pitorești din zone în care nu mai locuiește nimeni.
Sunt mai mulți primari italieni care au încercat, în ultimii ani, să vândă ieftin case abandonate, în speranța că vor salva părți din oraș.
Acum o face și Antonino Camarda, primarul orașului Castiglione di Sicilia. E o așezare mică, situată lângă muntele Etna și în apropiere de Taormina, un oraș turistic, potrivit CNN.
900 de case: de la colibe de ciobani, până la mici palate burgheze
Sunt aici în jur de 900 de case vechi, de vânzare. Pe cele aflat în ruină, primăria le vinde cu prețul simbolic de 1 euro. E vorba, în special, despre fostele cabane ale ciobanilor sau fermierilor satului.
Iar pe cele în stare mai bună le dă cu 4.000 – 5.000 de euro. La acest preț găsiți ceea ce italenii numesc ”palazzos”, locuințe cochete care le-au aparținut nobililor (dar care acum necesită renovare).
Antonino Camarda, citat de CNN, spune că se impune o astfel de măsură, din cauză că populația orașului a scăzut de la 14.000 de persoane, în anul 1900, la numai 3000, în prezent.
Exilul are și o consecință: sute de case istorice – unele construite în timpul Renașterii - rămân în paragină.
Dacă vă gândiți deja să vă cumpărați casa în Castiglione di Sicilia, mai e ceva ce ar trebui să știți. Anume: veți fi obigați să renovați integral proprietatea, în primii 3 ani.
Antonino Camarda spune că nu vrea ca viitorii proprietari să depună banii în avans în vreun cont. Dar le cere să încheie o poliță de asigurare în valoare de 4000 de euro (al cărei beneficiar va fi primăria, în cazul în care proprietarul casei renunță la renovare).
Costul acestei polițe – pentru un nou proprietar care n-are de gând să dea bir cu fugiții – e de circa 100 de dolari pe an, spune primarul.
Peisajele din Castiglione di Sicilia sunt specifice zonei. Puteți vedea: de la râuri și cascade formate de lavă, până la vii întinse și livezi de măslini, portocali și aluni.
Orașul e împărțit în districte, situate la altitudini diferite. În centrul istoric e un labirint de straduțe și case pe fațadele cărora sunt sculptați gargui.
Multe casele libere sunt și în cartierul evreiesc.
De regulă, multe dintre casele de vânzare sunt aliniate de-a lungul unui drum care urcă până la castelul din localitate și la o piață pavată cu piatră vulcanică.
Citește și: