Cetatea Făgărașului, în ultima etapă a restaurării, rămâne deschisă turiștilor (Foto)

Cetatea Făgărașului, în ultima etapă a restaurării, rămâne deschisă turiștilor (Foto)

Au început lucrările pentru construcția celui de-al doilea pod al Cetății Făgăraș, la intrarea principală a monumentului istoric. Acesta va fi din lemn și va avea o lungime de 50 de metri, cu o parte mobilă care se va ridica, la fel cum se întâmpla în secolul al XVII-lea.

Accesul este permis în continuare vizitatorilor.

„Ne apropiem de final cu proiectul de restaurare a cetății. Acum suntem chiar la realizarea podului ridicător de pe latura de est, pe care îl vom integra într-un ceremonial împreună cu garda cetății. Deși se lucrează, accesul turiștilor este permis de marți până duminică, între orele 8:00 – 17:00, neexistând niciun risc din cauza lucrărilor.

ADVERTISING

Până în prezent, au fost restaurate cele două ziduri de apărare ale cetății și s-a amenajat drumul de strajă între acestea, iar între zid și șanțul de apărare s-au realizat alei pietonale, împreună cu zona de belvedere.

La fostele grajduri princiare au fost realizate lucrări de amenajare a spațiilor ce vor fi destinate atelierelor de creație, unde se vor desfășura activități atât pentru copii, cât și pentru adulți.

La demisol s-au realizat spații pentru depozitarea pieselor de patrimoniu. S-a restaurat și bastionul Szabo, unde vom avea o expoziție dedicată gărzii cetății; vor fi expuse armuri, echipamente, arme.

ADVERTISING

Să nu uităm de primul pod realizat, pe latura de nord, chiar în dreptul porții istorice. În curtea interioară au fost restaurate ancadramentele, tot ce înseamnă piatră.

Și, bineînțeles, a fost schimbat în totalitate acoperișul cetății – poate una dintre cele mai importante lucrări care a avut loc”, spune Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Cetate-credit-Liviu-Ardelean-1
Foto: Liviu Ardelean

Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România au început în luna mai a anului 2020, fiind finanțate cu fonduri europene.

ADVERTISING

Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.

Cetate-credit-Liviu-Ardelean-2
Foto: Liviu Ardelean, Compartiment Relații Publice, Primăria Municipiului Făgăraș


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇