Uniunea Europeană reacționează în cazul tenismenei Shuai Peng

Uniunea Europeană reacționează în cazul tenismenei Shuai Peng

Uniunea Europeană cere autorităţilor chineze „dovezi verificabile” privind libertatea de mişcare a jucătoarei de tenis Shuai Peng şi o anchetă „transparentă’ cu privire la acuzaţiile de abuz sexual, pe care aceasta le-a lansat la adresa unui înalt oficial chinez, a indicat miercuri o purtătoare de cuvânt, la Bruxelles, informează AFP.

„Am văzut afirmaţiile atribuite lui Shuai Peng şi filmările apariţiei sale publice. Cu toate acestea, informaţiile despre acuzaţiile de abuz şi faptul că ea nu a fost văzută de două săptămâni rămân foarte îngrijorătoare” a scris Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei UE, într-un mesaj transmis agenţiei France Presse.

ADVERTISING

"Nu suntem în măsură să comentăm acuzaţiile în sine, dar cerem să se efectueze urgent o anchetă completă şi transparentă", a adăugat Massrali.

"Solicitările de informaţii sigure sunt legitime", a insistat Massrali, ca răspuns la apelul autorităţilor chineze de a nu "politiza" sau "exagera" acest caz.

"Cerem în continuare guvernului chinez să furnizeze dovezi independente şi verificabile cu privire la situaţia ei şi la locul în care se află. Sperăm că ea îşi va putea relua curând activităţile sportive şi extrasportive normale", a conchis purtătoarea de cuvânt.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Shuai Peng (35 ani), campioană în proba de dublu feminin la Roland Garros, în 2014, a intrat în atenţia internaţională la începutul acestei luni, când a postat un mesaj pe reţeaua de socializare Weibo în care susţinea că a fost violată de fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang.

Mai multe vedete ale tenisului mondial, da Chris Evert la Novak Djokovic, precum şi mai multe ţări occidentale, în frunte cu Statele Unite, au cerut Beijingului să facă lumină în privinţa situaţiei jucătoarei.

"Soarta campioanei de tenis Shuai Peng a generat îngrijorare în rândul statelor membre ale UE", a declarat marţi reprezentantul UE în China, Nicolas Chapuis, deplângând "zidul tăcerii" observat la partea chineză.

ADVERTISING

Peng a reapărut în weekend-ul trecut, într-un restaurant din Beijing şi apoi în timpul unui turneu de tenis din capitala Chinei, potrivit videoclipurilor publicate de presa oficială.

Duminică, ea vorbit prin videoconferinţă cu Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Potrivit CIO, Shuai Peng a explicat că este "în siguranţă şi sănătoasă" la domiciliul său din Beijing, dar "şi-ar dori ca intimitatea să-i fie respectată".

WTA, organizaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, s-a arătat însă sceptică după difuzarea acestor imagini. ''A fost bine s-o vedem pe Peng Shuai în videoclipuri recente, dar acestea nu vor atenua sau risipi îngrijorarea WTA cu privire la bunăstare ei şi capacitatea de a comunica fără cenzură sau constrângere. Acest videoclip nu schimbă apelul nostru pentru o anchetă totală, corectă şi transparentă, fără cenzură asupra acuzaţiei de agresiune sexuală formulată de ea, problema care a dat naştere preocupării noastră iniţiale'', a precizat o purtătoare de cuvânt a WTA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇