Argentina cucerește Cupa Mondială după cea mai dramatică finală din istorie

Argentina cucerește Cupa Mondială după cea mai dramatică finală din istorie

Argentina s-a impus în fața Franței la loviturile de departajare, în finala Cupei Mondiale 2022 din Qatar, la capătul a poate celei mai frumoase, dramatice și nebune finale din toată istoria acestei competiții.

A fost 4-2 pentru gruparea sud-americană la loviturile de la punctul cu var, după 3-3 la finele celor 120 de minute regulamentare.

A 22-a finală de Cupă Mondială a început într-un tumult extraordinar realizat de cei peste 50.000 de fani argentinieni prezenți pe arena de la Lusail. Argentina aștepta din 1986 un trofeu și astăzi trebuia să fie ziua decisivă, dar lupta avea să fie una pe viață și pe moarte cu campioana en-titre, Franța, și ea de două ori laureată, în 1998 și 2018.

Prima repriză i-a aparținut fără discuție Argentinei. Echipa mai vivace, mai ofensivă, mai creativă și lucidă în apărare. Franța a părut temătoare încă din primele minute, nu a găsit soluții, nu a avut jucători care să își asume responsabilitatea. De altfel, statistica după 45 de minute spune totul, 5-0 și 2-0 la șuturi la și pe poartă pentru Argentina.

O Argentina care începea cu gol în minutul 22, după ce Di Maria avea să fie faultat în careu de Dembele, penalti, iar Leo Messi transforma atât de sigur pe el lovitura de la punctul cu var. Franța era descumpănită și totul a mers apoi din rău în mai rău. În minutul 35, după un contraatac școală superb, Messi pasă la Paul, acesta mai departe la Macallister, care îl vede minunat pe stânga pe Di Maria, care singur cu Lloris nu iartă.

Nebunie în tribune, semne de întrebare și multă frică, chiar panică am putea spune fără să greșim, pe fețele jucătorilor francezi, dar nu numai pe ale lor, ci chiar și la Deschamps, care în minutul 40 a făcut un gest surprinzător. I-a scos pe Giroud și Dembele, în locul lor intrând Kolo Muani și Thuram.

ADVERTISING

Fără să schimbe ceva la pauză, și fără ca cei doi jucători mai sus amintiți să iasă la rampă cu ceva anume, Franța a intrat în aceeași buclă din prima parte și nu a oferit mare lucru nici după reluare. În minutul 60 încă, statistica de 0 șuturi era la fel în dreptul Cocoșilor.

Prima lor ieșire la rampă a fost în minutul 70, când Mbappe a reluat aiurea peste poartă de la marginea careului. Dar lucrurile au luat o întorsătură fenomenală în doar două minute. Întâi, în minutul 79, Otamendi l-a scăpat de sub control pe Kolo Muani, acesta a sprintat spre poartă și nu a mai putut fi oprit decât cu fault în careu. Penalti și gol Mbappe, același Mbappe care doar 60 de secunde mai târziu a reluat în plasă superb, după o pasă a lui Thuram, însă totul a plecat de la o recuperare a lui Coman din fața lui Messi!

Au urmat prelungiri incredibile la Lusail, după 90 de minute terminate cu un final atât de tensionat. Să nu uităm, se pleca de la 2-2, însă cu un avantaj psihologic net pentru Franța, echipa care venea din urmă mult mai proaspătă și mai tenace

Dar tot Argentina a marcat prima, în minutul 108, gol Messi din câțiva pasi, după un șut care l-a lăsat groggy pe Lloris, șut care i-a aparținut lui Lautaro, cel care ratase două ocazii uluitoare, anterior.

În minutul 117, Montiel făcea un henț în careu la șutul lui Mbappe de la marginea careului. Aceeași mare vedetă a lui PSG a reluat cu sete și nebunia din această finală continua. Dramatismul putea continua și în prelungirile prelungirilor, când Kolo Muani a tras în Martinez, singur în careu, iar apoi Lautaro relua cu capul milimetric alături...

S-a ajuns, așa cum poate era meritoriu și de așteptat, după 120 de minute, la loviturile de departajare. Acolo unde campioana Franța a clacat și a ratat de două ori, prin Coman și Tchouameni, în timp ce Argentina a marcat pe linie, prin Messi, Dybala, Paredes și apoteotic Montiel.

ADVERTISING

Argentina devine campioană mondială pentru a treia oară în istorie, prima dată după 1986 încoace, un trofeu dedicat clar lui Diego Armando Maradona, și un trofeu ce pune o cireașă pe un tort prea plin al finalei carierei lui Leo Messi, imperial și azi.

Trebuie spus că singurul om care mai marcase o triplă într-o finală de Mundial este britanicul Geoff Hurst în 1966, în acel celebru 4-2 cu RFG.

După o pauză de 36 de ani, Argentina aduce al treilea titlu mondial în vitrină.

Desfășurarea întâlnirii:

ARGENTINA E CAMPIOANA LUMIIII!! VISUL LUI MESSI SE ÎMPLINEȘTE!! Montiel înscrie, 4-2 și Cupa Mondială revine la Buenos Aires.

3-2, Kolo Muani își face datoria. Acum însă urmează lovitura ce poate decide titlul.

3-1 ARGENTINA! Paredes trage tare și în stânga, a atins mingea Lloris, dar degeaba.

TCHOUAMENI E UN COPIL ȘI ASTA SE VEDE! ȘUT MUUULT ALĂTURI, ARGENTINA ARE O MÂNĂ PE TROFEU.

DYBALA! 2-1, ARGENTINA CONDUCE! A tras prost însă jucătorul lui Roma, încet și pe centru.

MARTINEZ SCOATE MINGEA ASTA!! Coman nu bate deloc bine, prima lovitură parată.

1-1, Messi bate excepțional. Și-a făcut din nou datoria.

1-0 Franța, Mbappe mai dă un gol, al patrulea al serii, al treilea din penalti.

INFO: Se bate la peluză unde sunt strânși majoritatea fanilor sud-americani, poate fi semn bun.

FINAL DE MECI. VOM AVEA LOVITURI DE DEPARTAJARE!!

INCREDIBIL FINAL! KOLO MUANI SCAPĂ SINGUR DAR TRAGE ÎN MARTINEZ, APOI LAUTARO REIA CU CAPUL DIN CÂȚIVA METRI ALĂTURI, ESTE O FINALĂ DE POVESTE!!!

Min.119: Kolo Muani e atât de aproape să devieze în poartă, ar fi fost culmea. Intră Dyssasi în locul lui Kounde la francezi. Iese și Tagliafico, intră Dybala.

ADVERTISING

Min.117: Mbappe bate fără emoții, GOOOOOL, 3-3, vom avea cu siguranță penaltiuri. Dar ce mai poate fi sigur la acest meci nebun?

LOVITURĂ DE LA 11 METRI PRIMITĂ DE FRANȚA! HENȚ FĂCUT DE MONTIEL ȘI DIN NOU FRANȚA SPERĂ!

Min.115: Iese Macallister și intră Pezzella, încă o schimbare la Argentina.

Min.114: Galben Paredes după un fault extrem de dur la Camavinga.

Min.113: Intră Konate în locul lui Varane, care efectiv nu se mai poate mișca.

Min.108: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Messsssiiiii! FENOMENALE MOMENTE PE LUSAIL! E 3-2 pentru Argentina, Messi împinge balonul în plasă, după un șut în figură respins de Lloris, șut care i-a aparținut lui Lautaro.

Min.107: Messi încearcă un de la distanță la colțul lung, respinge cu greu Lloris.

A început și ultima repriză de prelungiri!

Pauză, tot 2-2!

Min.105: Două ocazii incredibile în două minute ratate de Lautaro, inacceptabilă indolența starului de la Inter!!

OCAZIE MONUMENTALĂ A ARGENTINEI!!! UPAMECANO SE PUNE ÎN FAȚA LUI LAUTARO, SINGUR-SINGUREL CU LLORIS, INCREDIBIL!!

Min.104: Șut Acuna fantezist de la marginea careului, fără nicio emoție produsă.

Min.102: Schimbări și la sud-americani, intră Paredes și Lautaro, ies Alvarez și Paul.

Min.99: Montiel ia galben la puține minute de la intrarea pe gazon.

Min.98: Se vede că ambele formații sunt obosite, practic jucătorii sunt storși de vlagă.

Min.95: Iese Rabiot la francezi, intră Fofana.

Min.91: Începe prima repriză de prelungiri! A ieșit Molina, intră Montiel.

FINAL DE MECI, AVEM PRELUNGIRI!

Min.97: Galben văzut și de Acuna.

Min.96: INTERVENȚIA ANULUI PENTRU LLORIS! MESSI ARE UN ȘUT FABULOS SUB TRANSVERSALĂ, DAR REFLEXUL LUI LLORIS E ÎNCÂNTĂTOR!!

Min.94: Șut Rabiot din marginea careului, respinge greu Martinez, Argentina pare total depășită acum de situație. Galben pentru Giroud, de pe bancă, pentru proteste!

Min.93: Minge deviată după un șut al lui Mbappe, total dezlănțuit acum, corner.

INFO: 8 minute de prelungire!

Min.86: Thuram ia galben pentru simulare, deși reluările arată un contact acolo, ce moment!!

Min.80: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL FRANȚA!!!!! 2-2, Argentina se prăbușește în două minute. Mbappe face o fază magistrală, șut la colțul lung, după încă o fază creată sau plecată practic de la Kolo Muani.

Min.79: GOOOOL FRANȚA! 2-1, gol marcat de Mbappe de la punctul cu var. Se poate întoarce meciul oare?

Min.78: PENALTI PENTRU FRANȚA, FĂCUT DE OTAMENDI, KOLO MUANI SCĂPASE LIBER!!

Min.77: Centrare șutată a lui Paul, prinde Lloris, care se grăbește să dea drumul la joc.

INFO: 88.966 de spectatori acum, capacitate maximă desigur la Doha.

Min.72: Șut Fernandez după o fază magistrală făcută de Messi, prinde Lloris.

Min.70: Alte două modificări la Cocoși. Intră Coman și Camavinga, ies Griezmann și Hernandez. Între timp, prim șut Franța la poartă. Mbappe iese la rampă dar șutul său de la marginea careului se duce aiurea.

Min.63: Prima schimbare la argentinieni, intră Acuna în locul lui Di Maria.

INFO: O oră de joc fără nicio realizare a Franței! Mbappe dă impresia că a atins de maxim 3-4 ori balonul. Deschamps nu pare să fi pregătit foarte bine acest meci..

Min.58: Șut tare și în forță al lui Alvarez la colțul scurt, prinde în doi timpi Lloris.

INFO: Argentinei îi convine modul de joc de acum, multe întreruperi, posesie mai mult pentru ea.

Min.54: Primul galben și pentru francezi, Adrian Rabiot.

Min.49: Pasă superbă Di Maria în dreapta, vine Paul și reia din voleu, prinde Lloris.

ÎNCEPE PARTEA SECUNDĂ!

Pauză, 2-0 pentru Argentina!

Min.45: Primul galben al serii îl vede Fernandez, fault la Kolo Muani.

INFO: 7 minute de prelungire!

Min.40: Două schimbări la francezi!! Giroud și Dembele ies de pe teren! Intră Kolo Muani și Thuram. Puțin mai mult decât surprinzător ce face Deschamps.

INFO: Atmosfera din tribune este efectiv fabuloasă, peste 50.000 de argentinieni cântă, parcă ne simțim ca la Mar del Plata..

MIN.35: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL DI MARIAAAAAAAAAAA! Excepțională faza pe contraatac realizată de sud-americani, Macallister îl vede fabulos pe stângă pe Di Maria, șut sec la colțul lung sec și 2-0.

INFO: După 34 de minute, statistica arată un clar 5-0 și 2-0 la șuturi la și respectiv pe poartă, ambele în favoarea Argentinei desigur.

Min.31: Șut de la distanță Alvarez, șut total aiurea, mingea iese în tușă abia..

INFO: Contact extrem de dur între Messi și Hernandez, se cere de urgență intervenția medicilor pe teren.

Min.22: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL MESSIIIIIII!!! Lionel îl trimite pe Lloris în partea cealaltă și pumele conduc pe tabelă cu 1-0.

INFO: Decizia arbitrului polonez e clară, nu se mai discută nimic la VAR, practic a fost o piedică pusă acolo. Dar da, s-au văzut și penaltiuri mai clare..

Min.21: DI MARIA OBȚINE O LOVITURĂ DE LA 11 METRI, DUPĂ O INTRARE NEGLIJENTĂ FĂCUTĂ DE DEMBELE!

Min.19: Are și Franța o primă ocazie, reluare cu capul Giroud peste poartă, însă anterior fusese un fault în atac făcut de starul lui Milan la Di Maria.

Min.17: Di Maria are o poziție excepțională, central, în fața punctului cu var de la 11 metri, însă balonul a împușcat norii. Ce șansă are Argentina!! Totuși, poziția era una suspectă de offside.

Min.10: După primele minute din acest meci putem spune că Franța a început foarte temătoare.

INFO: Lloris a fost busculat serios în careu de Romero și acum se resimte...emoții pentru Deschamps!

Min.7: Șut Rodrigo de Paul de la distanță și el, Varane deviază inspirat și este corner!

Min.4: Prima mare șansă aparține Argentinei! Șut sănătos de la distanță al lui Macallister, prinde sigur pe el Lloris.

Min.2: Prima încercare a lui Alvarez, reluare din 7-8 metri chiar a fost pe poartă, dar s-a fluierat după aceea offside.

ÎNCEPE PARTIDA!

INFO: Este prezent și președintele Emmanuel Macron la meci, desigur șeful statului francez.

16.53: Cei 22 de jucători intră pe teren și ne pregătim de intonarea celor două imnuri naționale.

16.50: Avem imagini în direct, totul este pregătit pentru marea fiestă a fotbalului mondial, finala Cupei Mondiale!

INFO: Doar 8 țări au câștigat un Campionat Mondial în istorie, 5 din Europa (Germania, Italia, Franța, Anglia și Spania), 3 din America de Sud (Brazilia, Argentina, Uruguay).

16.30: Cele două formații au intrat pe gazon și a început încălzirea oficială.

16.20: Începe o scurtă ceremonie de închidere a acestei Cupe Mondiale. Are loc acum un spectacol muzical și de lumini.

16.15: Tagliafico i-a luat locul lui Acuna în echipa de start a Argentinei, din cauza unor probleme medicale ale celui din urmă.

15.35: Avem echipele de start:

ARGENTINA (4-4-2): E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - Di Maria, De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister - Messi, J. Alvarez. Rezerve: Armani, Rulli – Almada, Correa, Dybala, Foyth, La. Martinez, Li. Martinez, Montiel, Palacios, Papu Gomez, Paredes, Pezzella, Rodriguez.
SELECȚIONER: Lionel Scaloni.

Surprizele din echipele de start din finala Cupei Mondiale: Franța vs Argentina

FRANȚA (4-3-3): Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouameni, Rabiot - Dembele, Giroud, Mbappe. Rezerve: Areola, Mandanda – Camavinga, Coman, Disasi, Fofana, Guendouzi, Kolo Muani, Konate, Pavard, Saliba, Thuram, Veretout.
SELECȚIONER: Didier Deschamps.

Arbitru: S. Marciniak (Polonia).

Stadion: Lusail (Doha).

INFO: Ultima dată cele două s-au întâlnit chiar acum 4 ani la CM din Rusia, în optimi, când Franța câștiga după un uluitor 4-3. Au mai fost 2 meciuri la ediții de Cupă Mondială, în 1978, chiar acasă la Argentina, un 2-1 în grupe pentru sud-americani, dar și în 1930, la prima ediție de CM, în Uruguay, când tot în grupe Argentina învingea Franța cu 1-0.

France - Argentina (4-3) 4K FULL HIGHLIGHTS & GOALS (Argentinian Commentary)

Este a 22-a finală de Campionat Mondial din istorie, iar cele două națiuni au ambele câte 2 trofee în panoplie, Argentina în 1978 și 1986 și Franța în 1998 și 2018. Pentru sud-americani aceasta e a 6-a finală, ultima pierdută în 2014, iar pentru Franța este al patrulea ultim act din istorie.

Franța este prima națională care ajunge în finale consecutive de Mondial după Brazilia (1998 și 2002) și poate fi doar a treia din istoria all-time care să își și apere trofeul, după Italia în 1938 și Brazilia în 1962.

2.70 și 2.90 ar fi cotele pentru victoria Argentinei, respectiv 2.85 - 2.90 pentru un succes al Franței.

42 de milioane de dolari va primi câștigătoarea Campionatului Mondial, în timp ce vicecampioana se va mulțumi cu 30. La nivel de suporteri, Argentina va primi sprijinul a peste 50.000 de fani, în timp ce francezii vor fi circa 6.000 în tribune.

Echipele probabile:

Argentina: Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Acuna - De Paul, Paredes, Fernandez, Mac Allister - Messi, Alvarez.
Franța: Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, Theo Hernandez - Rabiot, Tchouameni - Dembele, Griezmann, Mbappe - Giroud.

Partida va fi televizată pe TVR 1.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!