Expertul toxicolog din apărarea Simonei Halep, dezvăluiri din cazul de dopaj: "Trebuie să recunoască"

Expertul toxicolog din apărarea Simonei Halep, dezvăluiri din cazul de dopaj: "Trebuie să recunoască"

Jean-Claude Alvarez, expert toxicolog care a făcut parte din echipa de apărare a Simonei Halep în procesul de dopaj, a oferit detalii despre cum a găsit roxadustatul, substanța cu care sportiva a fost depistată dopată, în organismul fostului lider mondial.

Alvarez a dat detalii despre procesul de prelevare și prelucrare a probelor pe care le-a analizat de la Simona Halep și a spus cum a depistat roxadustatul și cum și-a dat seama că este vorba despre o contaminare și nu despre dopaj intenționat, așa cum a susținut ITIA.

ADVERTISING

După ce a primit o suspendare de 4 ani din partea ITIA și Sports Resolutions, Simona Halep s-a îndreptat către TAS, unde a contestat decizia luată împotriva sa și a avut câștig de cauză. Suspendarea pentru dopaj a fost redusă de la 4 ani la 9 luni, astfel că ea poate reveni pe teren.

”Încercăm să salvăm sportivii atunci când suntem convinși de nevinovăția lor. Principiul este simplu. Sportivul mă contactează pentru că vrea să demonstreze că a fost victima contaminării. Tăiem părul centimetru cu centimetru, îl măcinăm, apoi extragem moleculele care ne interesează. Le trecem prin spectrometru și vedem tot ce a fost consumat. În funcție de rezultat, pot spune dacă un sportiv se dopează sau nu”, a declarat Jean-Claude Alvarez, pentru L'Equipe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Expertul a continuat: ”Dacă proba este negativă, cer ca toate produsele pe care sportivul le consumă să-mi fie aduse. Cu Simona am analizat totul și am descoperit substanța în pudra de colagen!

Lupta împotriva dopajului nu este eficientă. Sunt farmacolog, bineînțeles că sunt împotriva dopajului. Trebuie interzis, dar să prindem adevărații trișori și să nu mai pierdem timpul cu cei care nu se dopează. Autoritățile trebuie să recunoască existența contaminării” a continuat Jean Claude Alvarez, în interviul pentru L'Equipe.

ADVERTISING

Jean-Claude Alvarez este directorul laboratorului de toxicologie al Spitalului Garches.

Ultimul meci oficial jucat de Simona Halep s-a înregistrat pe 29 august 2022, când a fost învinsă de Daria Snigur în primul tur la US Open.

Simona se pregătește să revină pe teren la turneul de la Miami, în perioada 19-31 martie, după ce a primit un wild-card.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri despre Simona Halep!