Cupa Mondială: Franța pregătește o plângere oficială

Cupa Mondială: Franța pregătește o plângere oficială

Confuzia generată de golul francez anulat de VAR în finalul meciului cu Tunisia (scor 0-1), miercuri la Doha, a determinat selecţionata Franţei să pregătească o plângere oficială în atenţia FIFA.

Conduşi din minutul 68 prin golul marcat de tunisianul Wahbi Khazri, francezii au crezut că au egalat după o ultimă centrare a lui Aurelien Tchouameni, de pe partea stângă a atacului francez,fructificată de Antoine Griezamann, care a trimis balonul în plasă, după o respingere a lui Montassar Talbi, în minutul 90+8.

ADVERTISING

După ce jocul a fost reluat şi apoi arbitrul neozeelandez Matthew Conger a fluierat încheierea partidei, arbitrajul video a bulversat finalul întâlnirii şi, după vizionare, l-a făcut pe central să semnaleze o poziţie de ofsaid la jucătorul lui Atletico Madrid, în momentul centrării lui Tchouameni.

Jocul s-a reluat câteva secunde, înainte de un alt fluier final, la scorul de 1-0.

"Pregătim o plângere în urma golului lui Antoine Griezmann, refuzat în mod greşit, din punctul nostru de vedere. Această plângere trebuie trimisă la FIFA în termen de 24 de ore de la încheierea meciului", a precizat Federaţia Franceză de Fotbal (FFF), informează AFP.

ADVERTISING

Selecţionerul Les Bleus, Didier Deschamps, îşi exprimase deja îndoielile cu privire la validitatea acestui gol. "Aştept un răspuns cu privire la regulament", a precizat Deschamps la conferinţa de presă susţinută după încheierea meciului, criticând mai mult "punctul de regulament", decât existenţa unui ofsaid.

"Al doilea aspect este că arbitrul a fluierat reluarea jocului (după golul francez) şi finalul meciului. Are dreptul să revină (asupra golului)? Nu sunt sigur", a continuat el. "M-am dus să-l văd. Aştept răspunsul. Nu aveţi numărul domnului Collina (şeful arbitrilor FFIFA - n.red)?", a adăugat Deschamps.

ADVERTISING

Potrivit unei surse din arbitraj, chestionată de AFP, această situaţie nu apare în protocolul VAR: "După ce s-a dat lovitura de start (după gol), este imposibil să se revină la situaţia de ofsaid", a explicat sursa respectivă.

Potrivit protocolului de asistenţă video consultat de AFP, "dacă jocul s-a reluat după ce a fost oprit, arbitrul nu poate efectua o analiză decât în cazul unei identităţi eronate sau în cazul unei infracţiuni susceptibile de eliminare, precum comportament violent, scuipat, muşcătură şi/sau cuvinte sau acte vătămătoare, nepoliticoase sau jignitoare".

Antoine Griezmann, care credea că a încheiat o serie de unsprezece partide fără gol în tricoul Les Bleus, şi-a exprimat la rândul său îndoielile.

"Arbitrii fac alegeri, trebuie să accepţi. Am fost destul de drăguţi, pentru că eram deja calificaţi, nu ne-am supărat prea mult. Dar eu nu am înţeles nimic", a spus Griezmann.

La sfârşitul lunii octombrie, în Liga Campionilor, o situaţie similară a apărut la meciul dintre Atletico Madrid şi Bayer Leverkusen (2-2). După ce a fluierat finalul meciului, arbitrul francez Clement Turpin a fost rechemat de asistenţa video şi a acordat un penalty pentru spanioli. Însă nu a fost vorba de un gol anulat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇