Cine este Eduard Novak, propus ministru al Tineretului și Sportului. Este campion paralimpic la Londra în 2012

Cine este Eduard Novak, propus ministru al Tineretului și Sportului. Este campion paralimpic la Londra în 2012

Eduard Novak a fost propus pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Cîţu.

Cum va arăta Guvernul Cîțu. Iată lista completă a miniștrilor PNL, USR PLUS și UDMR

Drulă, Năsui, Ion, Ghinea, Voiculescu şi Teleman – Cine sunt şi ce au făcut până acum cei 6 miniștri propuşi de USR-PLUS

Urmăreşte LIVE cum dă Guvernul Cîţu examenul în Parlament pe repede-înainte

Ciclist paralimpic rutier şi de pistă, Carol-Eduard Novak s-a născut la 28 iulie 1976, la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Iniţial a practicat patinajul viteză, dar şi-a pierdut unul dintre picioare într-un accident rutier în 1996. Ulterior, a trecut la ciclism şi a devenit sportiv profesionist.

ADVERTISING

La patinaj viteză a fost de zece ori campion naţional la categoriile juniori mici şi mari, multiplu recordman naţional la juniori, clasându-se pe locul 10 la Campionatul Mondial de juniori, notează site-ul www.prostemcell.ro.

La ciclism, a obţinut locul 3 la Campionatele Naţionale de fond (2007); locul 3 la Campionatele Naţionale de contratimp (2008); locul 3 la Balcaniada pe şosea din Serbia; locul 4 la Turul ciclist al României în 2007; primul loc la proba de fond a Campionatului Naţional de Şosea, Harghita (2012).

Reacția Simonei Halep după ce a primit din nou titlul de sportivul anului în România

ADVERTISING

În întrecerile pentru persoane cu dizabilităţi, a fost campion european în 2003, 2004 şi 2006; vicecampion mondial în 2006 şi 2007; vicecampion paralimpic la Beijing (2008) în proba de contratimp, clasa LC2; campion mondial la proba de şosea şi vicecampion la contratimp în Italia (2009); campion mondial la Campionatul Mondial de Paraciclism pe velodrom, Los Angeles (2012).

A mai obţinut medalia de bronz în proba de un kilometru contratimp a Campionatului Mondial de Paraciclism pe velodrom de la Los Angeles şi a devenit campion paralimpic la Londra 2012 în proba de urmărire pe velodrom şi vicecampion paralimpic, tot la JO de la Londra 2012 în cursa de contratimp individual.

ADVERTISING

Din 2013 este preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.

A fondat, în 2012, echipa de ciclism Tuşnad Cycling Team, devenită între timp Novak Team, recent a înfiinţat şi o academie de ciclism.

În 2019, a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de Paraciclism pe şosea de la Emmen (Olanda), potrivit site-ul https://viitorulromaniei.ro.

În luna februarie 2020, Eduard Novak a obţinut trei medalii, una de argint şi două de bronz, la Campionatele Mondiale de paraciclism pe velodrom de la Milton (Canada).

Deţine fabrica de proteze şi echipamente medicale MedExpert, menţionează www.prostemcell.ro. Este organizator de competiţii de "mountain bike".

Este cetăţean de onoare al municipiului Miercurea Ciuc şi al oraşului Buşteni. A fost decorat de preşedintele României cu Ordinul "Meritul Sportiv" - clasa I, "în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra, din perioada 29 august - 9 septembrie 2012, culminând cu obţinerea primei medalii de aur din istoria participării României la această manifestare". A primit titlul "Samurai Fighting Spirit" al Federaţiei Române de Kempo.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Ofertă ”de nerefuzat” făcută de Universitatea Craiova pentru un jucător important de la Dinamo

Rezultate surprinzătoare ale testelor toxicologice efectuate la autopsia lui Diego Maradona

Guvernul Cîțu: Lista completă a miniștrilor PNL, USR-PLUS și UDMR

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro

Urmărește SpotMedia.ro pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇