Vaticanul drege busuiocul după declarațiile papei despre "marea Rusie", care au bucurat Kremlinul

Vaticanul drege busuiocul după declarațiile papei despre "marea Rusie", care au bucurat Kremlinul

Vaticanul a precizat, marţi, că papa Francisc nu a intenţionat să glorifice logica imperialistă şi anumite personalităţi, când le-a vorbit tinerilor despre „marea Rusie”.

„În saluturile improvizate din aceste ultime zile către unii tineri catolici ruşi, după cum reiese în mod evident din contextul în care le-a rostit, papa a ţinut să încurajeze tinerii să păstreze şi să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marea lume culturală şi în spiritualitatea rusă şi în niciun caz nu a intenţionat să glorifice logica imperialistă şi personalităţile conducătoare pe care le-a menţionat pentru a indica anumite perioade istorice de referinţă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

„Să nu vă uitaţi niciodată moştenirea. Sunteţi moştenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfinţilor, a domnitorilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei cea Mare, a acelui mare imperiu iluminist, de mare cultură şi mare umanitate”, le-a transmis papa Francisc tinerilor catolici din Rusia, transmite EFE.

Cuvintele papei care lăudau istoria Rusiei au fost criticate de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, care a considerat că apără „imperialismul rus”.

Într-o postare pe Facebook, Nikolenko a scris: „Este cu adevărat păcat că ideile privind o mare putere rusă, care sunt de fapt cauza agresivităţii cronice a Rusiei, ies – conştient sau inconştient – pe gura papei, a cărui misiune, în opinia noastră, este tocmai aceea de a deschide ochii tineretului rus asupra cursului distructiv al actualei conduceri ruse”.

În discursul adresat participanţilor la cea de-a X-a Întâlnire a tinerilor catolici din Rusia din oraşul Sankt Petersburg, papa le-a mai cerut tinerilor ruşi „să fie artizani ai păcii în mijlocul atâtor conflicte, în mijlocul atâtor polarizări care există peste tot, care ne bântuie lumea”. Totuşi, papa Francisc nu a făcut referiri directe la invazia rusă din Ucraina.

După mesajul său, papa Francisc a răspuns la câteva întrebări ale tinerilor ruşi şi a abordat de această dată chestiunea Ucrainei, răspunzând întrebării adresate de o fată, potrivit Fides, agenţia de ştiri a Vaticanului.

Fata l-a întrebat cum trebuie folosită diplomaţia pentru a depăşi conflictul. „Diplomaţia merge înainte urmând o cale, o cale în care unitatea este superioară conflictului”, a răspuns papa Francisc, potrivit Fides.

ADVERTISING

Şi a adăugat: "Adevărata diplomaţie nu se teme de conflicte, dar nici nu le încurajează: ia conflictele şi le urmăreşte prin dialog şi rugăciune. Înţelege poziţia celuilalt şi, de asemenea, limitează greşelile. Diplomaţia nu este uşoară. Diplomaţii buni fac mult bine umanităţii. Nu este o muncă uşoară, dar este foarte fructuoasă. Şi acest lucru este valabil pentru situaţia din Ucraina şi din alte ţări. Diplomaţia construieşte întotdeauna, nu distruge", a spus suveranul pontif.

Kremlinul a descris marţi drept "foarte îmbucurătoare" comentariile papei Francisc - care îi îndemna pe tinerii ruşi să nu-şi uite istoria - şi a adăugat că statul rus are o moştenire bogată şi că este bine că papa cunoaşte istoria rusă, potrivit Reuters.

"Pontiful cunoaşte istoria rusă şi este foarte bine. Are rădăcini adânci, iar moştenirea noastră nu se limitează la Petru (cel Mare) sau Ecaterina, este mult mai veche", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul de presă zilnic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ceea ce fac acum statul, grupurile de activişti, profesorii de şcoli şi universităţi din Rusia este să ducă mai departe această moştenire către tineretul nostru, să le aducă aminte de ea. Şi faptul că suveranul pontif se exprimă la unison cu aceste eforturi este foarte, foarte îmbucurător", a apreciat Peskov.

În mod tradiţional, ruşii îşi revendică originile naţiunii lor de la un grup de principate medievale concentrate în jurul Kievului şi cunoscute sub numele de Rusia Kieveană. Preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să nege că Ucraina are tradiţie în ceea ce priveşte statalitatea şi a declarat că ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor, viziunea sa despre istorie fiind considerată de cercetători ucraineni şi occidentali drept falsă şi cu motivaţii egoiste, notează Reuters.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇