Papa Francisc s-a întâlnit cu al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ruse

Papa Francisc s-a întâlnit cu al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ruse

Papa Francisc s-a întâlnit, vineri, cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înainte de un summit aşteptat luna viitoare cu patriarhul rus Chiril, un susţinător al războiului din Ucraina.

Aceasta a fost prima întâlnire a celor doi lideri religioşi de când predecesorul lui Antonie, Hilarion, a fost înlăturat în luna iunie, într-o decizie rapidă care indică disensiunile din cadrul Patriarhiei Moscovei cu privire la război.

Vaticanul l-a citat pe mitropolitul Antonie pe lista oficială a papei, dar nu a oferit detalii despre ceea ce s-a discutat în audienţa privată.

ADVERTISING

Suveranul pontif va participa la un congres al liderilor religioşi în capitala Kazahstanului Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie, unde a spus că speră să se întâlnească cu patriarhul Chiril.

Bulat Sarsenbayev, şeful organizaţiei din Kazahstan care organizează congresul, a declarat pentru Astana Times că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a confirmat prezenţa.

Patriarhul Chiril este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi a susţinut cu entuziasm invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident decadent.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Poziţia lui Chiril a dus la o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a cauzat ruperea legăturilor dintre unele Biserici Ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Papa Francis, care a numit conflictul un „război de agresiune crud şi lipsit de sens”, plănuia să se întâlnească cu patriarhul rus pe 14 iunie la Ierusalim, dar a anulat întrevederea la sfatul diplomaţilor Vaticanului.

Cei doi lideri religioşi s-au întâlnit o singură dată, în Cuba, în 2016, reprezentând prima întâlnire între un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054.

ADVERTISING

Într-un interviu pentru Reuters acordat luna trecută, Francis a afirmat că doreşte să viziteze Kievul după întoarcerea sa din Canada pe 30 iulie, dar intenţionează să călătorească şi la Moscova mai întâi, de preferat, pentru a promova pacea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇