Speranţa de viaţă a scăzut în UE din cauza Covid, după decenii de creștere. România e printre cele mai afectate țări

Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană a scăzut anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19, întrerupând astfel tendinţa crescătoare înregistrată în ultimele decenii, potrivit unor statistici oficiale.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Spania: speranţa de viaţă la naştere a scăzut cu 1,6 ani în 2020 în raport cu anul 2019, au anunţat miercuri reprezentanţii Eurostat, departamentul Comisiei Europene responsabil cu publicarea de statistici pentru întreg spaţiul Uniunii Europene, notează DPA.

ADVERTISING

Spania a fost urmată în acest clasament de Bulgaria, care a înregistrat o scădere cu 1,5 ani a speranţei de viaţă, şi de Lituania, Polonia şi România, pentru care Eurostat a raportat o scădere de 1,4 ani.

Reprezentanţii Eurostat au atribuit aceste scăderi pandemiei de COVID-19, care a provocat o creştere a deceselor la nivelul întregului bloc european.

ADVERTISING

"În urma declanşării pandemiei de COVID-19 anul trecut, speranţa de viaţă la naştere a scăzut în marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene, conform datelor disponibile pentru 2020", a precizat Eurostat într-un comunicat.

O cifră medie la nivelul întregii Uniunii Europene nu este deocamdată disponibilă, întrucât Irlanda nu a comunicat până la acest moment datele sale statistice pentru anul 2020.

În 2019, speranţa medie de viaţă din Uniunea Europeană a fost de 81,3 ani.

În medie, speranţa de viaţă din UE a crescut cu peste doi ani începând din anii 1960.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇