Horia Tomescu (USR PLUS) va fi primul dintre viceprimari care îi va ține locul lui Nicușor Dan, în cazul în care acesta nu își va putea exercita atribuțiile.
În mod normal, un înlocuitor al primarului general pentru situații în care acesta nu își poate exercita atribuțiile ar fi trebui ales mai demult.
Procedura prevede ca primarul general să pună pe ordinea de zi a Consiliului General o propunere pentru desemnarea primului viceprimar care să-i preia atribuțiile.
Apoi, grupurile majoritare din Consiliul General propun candidați la funcția de viceprimar care să poată prelua, la nevoie, atribuțiile primarului general.
În cele din urmă, totul se consfințește prin vot.
În ședința Consiliului General de miercuri, 2 iunie, grupul consilierilor USR PLUS a propus ca viceprimarul Horia Tomescu să fie primul care preia atibuțiile primarului general, în caz de nevoie, în următoarele 18 luni.
Apoi, dreptul de a prelua atribuțiile primarului îi va reveni viceprimarului liberal Stelian Bujduveanu.
Puteți vedea cum au decurs discuțiile în ședința Consiliului General în înregistrarea video de mai jos, de la minutul 4.48.50:
Reamintim că, recent, Prefectul Capitalei a transmis că Nicușor Dan a încălcat legea înainte de Paști, când - nevoit să rămână în izolare din cauză că fiica sa a făcut COVID-19 – i-a delegat atribuțiile city managerului și nu unui viceprimar.
O persoană a considerat că, în acest condiții, city managerul nu avea dreptul să convoace hotrârea de Consiliu General în care s-a adoptat bugetul. În consecință, persoana respectivă își dorește invalidarea bugetului.
Nicușor Dan a explicat miercuri, într-o conferință de presă, că de fapt nu și-a delegat atribuțiile, ci doar i-a dat city managerului Diana Punga dreptul de a semna în locul lui, ca să nu vină funcționarii cu hârtii la el acasă, unde lucra în izolare.
”Da, sunt mai multe litigii inițiate de consilierii din Opoziție (adică din PSD – n.red.) fie pe dispoziții emise de mine, fie pe hotărâri ale Consiliului General. Când o să fie prima admisă de tribunal, o să vă anunț. Dar e treaba lor ca partid de opoziție să facă.
Aici, ca să lămurim opinia publică. Există o diferență între situația în care există imposibilitatea de a-ți exercita funcția și cea în care am fost eu.
Eu a trebuit să stau la domiciliu, dar am prestat muncă de la domiciliu. Și atunci, ca să nu fie obligați oamenii să vină la mine acasă cu hârtii de semnat și să nu fim obligați să îi punem în contact fizic cu mine, a semnat city managerul în locul meu. Atât.
Sunt două situații diferite. Una este imposibilitatea exercitării atribuțiilor și alta ce am făcut eu. Am intrat pe calculator la ședința de Consiliu și am fost în permanență în contact prin Internet și telefon cu ce a fost aici”, a precizat Nicușor Dan, în timpul unei conferințe de presă de miercuri, 2 iunie.
Citește și: