Fix ca Firea, şi Nicușor Dan dă vina pe ELCEN pentru problemele cu apa caldă. ELCEN şi Termoenergetica au altă versiune

Fix ca Firea, şi Nicușor Dan dă vina pe ELCEN pentru problemele cu apa caldă. ELCEN şi Termoenergetica au altă versiune
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nicușor Dan susține că bună parte dintre problemele cu apa caldă din București sunt cauzate de faptul că ELCEN face revizie, simultan, la 2 dintre cele 4 centrale ale sale.

Întrebat de jurnaliști, în timpul unei conferințe de presă, de ce mulți bucureșteni nu au apă caldă, Nicușor Dan a răspuns:

”Eu am vrut să fiu tot timpul foarte echilibrat în relația pe care o avem cu ELCEN-ul. Aș dori să îl și preluăm şi să achităm Ministerului Energiei contravaloarea. Tocmai ca să nu mai fie tot timpul această pasare a responsabilității (...)

Problemele care sunt în București de 2-3 săptămâni nu sunt cauzate de noi, ci de ELCEN pentru că a decis să intre în revizie simultan cu 2 centrale”.

Surse din cadrul ELCEN au explicat, însă, pentru SpotMedia.ro că, de fapt, funcționarea cu doar 2 CET-uri, în timpul verii, este normală.

Motivul: odată ce se oprește căldura, necesarul de energie termică al Capitalei scade de la circa 1.000 de gigacalorii la circa 180 de gigacalorii. Iar asta înseamnă că nu mai e nevoie să funcționeze încă un CET.

ADVERTISING

La acest moment, din informațiile noastre, funcționează CET Sud și CET Vest și sunt în revizie CET Progresu și CET Grozăvești. Pe măsură ce revizia unuia dintre CET-uri se va finaliza, va fi pus în funcțiune și în locul său va intra altul la verificare.

Reamintim că, în cursul săptămânii trecute, la solicitarea SpotMedia.ro, conducerea Termoenergetica SA a precizat că apa caldă se furniza sub parametri nu din cauza ELCEN, ci din pricina unor avarii la conductele din subterantele Bucureștiului.

Reamintim că, în timpul adiministrației Firea, în spațiul public s-a desfășurat un adevărat duel al declarațiilor între conducerea Termoenergetica și cea a ELCEN.

La un moment dat, Gabriela Firea a acuzat ELCEN că a sabotat Termoenergetica SA.

ADVERTISING

Mai exact, Firea a susținut că ELCEN a făcut intenționat manevre care au dus la spargerea unei conducte, care a lăsat zeci de mii de bucureșteni fără apă caldă și căldură.

Niciodată inginerii de la Termoenegretica SA nu au confirmat ipoteza sabotajului.

Primăria vrea să cumpere ELCEN. Dar nu are bani. Cum ar putea să facă rost

Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei nu are bani pentru a cumpăra ELCEN. Dar că pentru asta e nevoie mai întâi de un acord al Consiliului General, dar și de un mecanism prin care PMB să poată plăti circa un miliard de lei pentru ELCEN către Ministerul Energiei.

  • Guvernul îi poate permite Primăriei Capitalei să împrumte circa 1 miliard de lei peste plafonul stabilit prin lege, pentru a achita contravaloarea estimată a activelor ELCEN
  • o instituție financiară i-ar permite Primăriei Capitalei să ia miliardul pentru ELCEN și să-l plătească, eșalonat, în anii care urmează, astfel încât instituția să nu depășească actualul plafon de îndatorare.
ADVERTISING

Când anume ar urma să se întâmple această preluare încă nu știm.

Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi, au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇