Raed Arafat explică logica închiderii magazinelor la 18:00 şi ce se poate face ca să nu mai fie cozi

Raed Arafat explică logica închiderii magazinelor la 18:00 şi ce se poate face ca să nu mai fie cozi

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat de ce a fost necesară închiderea magazinelor la orele 18:00 şi a făcut apel către angajatori să decaleze programul de lucru al angajaţilor sau să recurgă la telemuncă.

Despre numărul mare de cazuri COVID-19, Raed Arafat spune că, dacă nu va fi limitată apariţia noilor infecţii, ”riscăm să ne blocăm”.

”S-a pus problema, când au fost discuţiile în cadrul  grupului tehnico-ştiinţific, de un anumit interval orar pentru interdicţia de circulaţie. Şi a fost ideea de ora 20,  de luni până vineri şi ora 18:00 pentru sâmbătă - duminică. Iar la magazine,  vineri ora 18 şi în restul zilelor de weekend, la ora 16:00.

După discuţii în cadrul Comitetului Naţional, după ce a ajuns la Comitetul Naţional  s-a ajuns să rămână ora 20:00 şi magazinele ora 18:00 pentru că logic situaţia este ca la ora 20 lumea să fie ajunsă acasă.

ADVERTISING

Înseamnă că, dacă magazinul închide la ora 18.00, mai are doi oameni care plătesc, până pleacă, până pleacă şi angajaţii, deja ajung la limită, la ora 20:00 acasă. Asta este logica aspectelor respective”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seară.

Un expert în sănătate publică critică decizia de a închide magazinele devreme: Poate genera focare, nu este bazată pe dovezi științifice

Arafat a expicat că, dacă rămâneau deschise magazinele până la ora 22:00, oamenii ar fi circulat în continuare, cu declaraţie pe propria răspundere.

”Dacă am fi lăsat magazinele până la ora 22:00, este interdicţia de circulaţie, înseamnă că e o fractură de logică aici pentru că asta înseamnă că la ora 20:00 trebuie să fie acasă, dar magazinele rămân deschise până la ora 22:00.

Asta înseamnă că multă lume va face hârtie şi  declaraţie pe propria răspundere să zică eu mă duc la magazin şi toată măsura atunci scade efectul ei. 

ADVERTISING

Din păcate, nu e o măsură plăcută, ştim acest lucru. Impactul acestei măsuri, a limitării programului magazinelor şi limitării gradului de circulaţie, este scontat acum a reduce mobilitatea, a reduce contactul.

Bineînţeles, cei care nu reuşesc să ajungă la magazin vineri seara au ziua de sâmbătă până la 6 seara, au ziua de duminică până la 6 seara. Magazinele sunt deschise, numai că se opresc la ora 18:00 şi la ora 20:00 se opreşte circulaţia”, a explicat Arafat.

Ce facem cu cozile de la supermarket?

Întrebat despre cozile care se formează la magazine înainte de ora 18:00, Raed Arafat a declarat că angajatorii pot lua unele măsuri privind telemunca sau decalarea programului angajaţilor.

”În mod normal, această măsură este combinată cu măsurile care au existat, decalarea programului de lucru. Să existe mai multe grupe care vin la lucru, telemuncă pe cât mai mult posibil în această perioadă. Eu am oameni care vin la 6:30, pleacă în jurul orei 14:30, alţii care vin la ora 14 şi pleacă târziu, noaptea”, a declarat Arafat.

ADVERTISING

Rafila spune că închiderea magazinelor la ora 18.00 duce la creşterea riscului de răspândirea a infecţiei

Secretarul de stat a mai fost întrebat dacă există posibilitatea de recalculare a acestor restricţii, el răspunzând că măsurile pot fi adaptate în funcţie de evoluţia COVID-19.

”Nu iau singur (decizia de relaxare a restricţiilor - n.red.) pentru că există grup de lucru tehnic.

Orice măsură poate fi analizată după o perioadă de timp şi, dacă măsura se dovedeşte că poate fi adaptată, se poate adapta. Acest lucru întotdeuna a fost aşa. Dacă există necesitate să adaptăm spre bine, normal că putem adapta, nicio problemă”, a spus Arafat.

Riscăm să ne colmatăm

De asemenea, Raed Arafat a declarat că numărul cazurilor care intră în spitalele Covid este mai mare decât numărul celor care ies.

”Din numărul cazurilor zilnice există un procent important care ajunge în spital. Dacă în fiecare zi avem 5.000 - 6.000 cazuri, înseamnă că un procent ajunge la ATI, un procent la secţiile de asistenţă intermediară, cele cu oxigen.

Rata de ieşire din spitale este mai lentă decât viteza de intrare în spital. Numărul cazurilor care intră este mai mare decât numărul cazurilor care ies, mai ales la ATI.

Şi atunci e o presiune pe aceste secţii. Acum sunt spitale care au deschis spaţii suplimentare (...) Dacă nu limităm apariţia cazurilor, riscăm, din nou, să ne colmatăm, dacă nu acum, peste o săptămână - două din nou riscăm să ne blocăm, chiar dacă se va menţine un platou sau o scădere care va dura”, a mai declarat Raed Arafat.

Autorităţle au impus noi reguli pentru oraşele unde rata de incidenţă este mai mare de 4 la mie, aplicabile în zilele e vineri, sâmbătă şi duminică. 

Magazinele se închid la ora 18:00, iar circulaţia este interzisă după ora 20:00. 

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇