Povestea unui român care a făcut carieră la Raytheon Missiles & Defense: Când eram tânăr, nu credeam că o să ajung unde-am ajuns. Mereu am vrut mai sus, mai mult, mai… altfel

Povestea unui român care a făcut carieră la Raytheon Missiles & Defense: Când eram tânăr, nu credeam că o să ajung unde-am ajuns. Mereu am vrut mai sus, mai mult, mai… altfel
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O carieră este foarte asemănătoare cu o călătorie și, ca orice călătorie, îți va oferi mereu obstacole și încercări, dar și recompense pe măsură.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă tinerii atunci când pornesc această călătorie este să-și stabilească o destinație, oricare ar fi ea, și să continue direcția respectivă. Să nu renunțe și să își dorească să fie cei mai buni în călătoria lor.

Nu va fi mereu ușor, însă îndeplinirea viselor este mereu provocatoare, spune Radu Gafițanu, inginer în cadrul Raytheon Missiles & Defense, divizie a companiei americane Raytheon Technologies.

Radu Gafițanu și-a început cariera în România, ca inginer la o companie care se numea Tehnoton. În paralel, a continuat să colaboreze ca profesor asistent cu Universitatea Tehnică din Iași, unde își obținuse licența în Inginerie Mecanică.

Ulterior, s-a mutat în Canada și a lucrat ca inginer la Bosch Rexroth, iar apoi, ca director de proiectare la diverse companii. Acum locuiește în SUA, unde a lucrat ca inginer de proiectare pentru mai multe organizații.

”În prezent sunt inginer mecanic principal, șef grup inginerie, în cadrul companiei americane Raytheon Missile and Defense”, își începe Radu Gafițanu povestea carierei care a devenit sursă de inspirație pentru numeroși tineri care aleg să studieze în domeniul STEM (Știință, tehnologie, inginerie și matematică). 

ADVERTISING

Care a fost cea mai mare provocare din drumul către carieră, până acum? 

Fiecare industrie are cerințele ei specifice, iar adaptarea la standardele fiecărui domeniu din această industrie a fost în același timp o provocare și o oportunitate profesională pentru mine, pentru că m-au ajutat foarte mult să mă dezvolt.

Dacă aș fi o carte, pe prima pagină ar scrie așa: “Când eram tânăr, nu credeam că o să ajung unde-am ajuns. Mereu am vrut mai sus, mai mult, mai…altfel.” 

Ce a contat atunci când v-ați ales cariera? 

Cel mai important pentru mine a fost să aleg un job care să mă bucure, dar să fie în același timp unul care să mă țină mereu alert, mereu atent la cele mai înalte standarde și cerințe din domeniu.

Și, desigur, să fie o carieră care să-mi hrănească entuziasmul și pasiunea pentru inginerie.  

Acum lucrați pentru o companie americană din industria aerospațială și a apărării, cu vânzări de peste 20 miliarde de dolari și 73.000 de angajați. Credeți că industria apărării va atrage, în viitor, tot mai mulți angajați? Ce vă face să credeți acest lucru?

Da, sunt convins că această industrie va atrage și mai mulți ingineri, deoarece apărarea este una dintre puținele industrii care investește considerabil în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologice, întrucât inovația este esențială pentru dezvoltarea acestui sector. 

ADVERTISING

Putem privi acest lucru ca pe o tendință globală (poate din perspectivă geopolitică)?

Da, cred că dezvoltarea industriei de apărare are legătură cu întregul context geopolitic și cu felul în care națiunile se raportează la acest ecosistem, dar și la modul în care își repartizează prioritățile de investiții. 

Ce studii trebuie să ai pentru a intra în această industrie?

Studiul ingineriei este cheia de intrare către această industrie, indiferent de ce specializare alegi din acest vast domeniu. 

Ce sfaturi ați avea pentru tinerii care aspiră la o astfel de carieră?

O carieră este foarte asemănătoare cu o călătorie și, ca orice călătorie, îți va oferi mereu obstacole și încercări, dar și recompense pe măsură.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă tinerii atunci când pornesc această călătorie este să-și stabilească o destinație, oricare ar fi ea, și să continue direcția respectivă. Să nu renunțe și să își dorească să fie cei mai buni în călătoria lor. Nu va fi mereu ușor, însă îndeplinirea viselor este mereu provocatoare.

Ce așteptări au angajatorii din această industrie?

Domeniul în care lucrez eu este unul al detaliilor și al perfecțiunii, o zonă în care nu sunt permise greșeli. Ca inginer mecanic, proiectez diverse lucruri, de la un cui banal, la sisteme de apărare.

ADVERTISING

Dacă proiectez un cui, acesta va avea un coeficient de siguranță aproape de zero, ce se poate defecta la un cui? La celălalt capăt, în domeniul în care activez, avem și un coeficient de siguranță 10, pentru că ceea ce facem noi protejează lumea, nu există loc pentru defecte. 

Gândiți-vă la responsabilitatea pe care o are fiecare piesă pe care o producem. Facem teste, identificăm erori și suntem mereu în căutarea unor soluții care să ne aducă nivelul de performanță cât mai aproape de perfecțiune.

Pentru aceste activități este nevoie de angajați perseverenți, cu o mare atenție la detalii și cu o sete de nepotolit pentru excelență.  

 În ce mod s-a schimbat industria apărării în ultimii 10 ani? 

Sunt de profesie inginer mecanic și am avut privilegiul de a vedea, din primele rânduri, cea mai uimitoare schimbare din domeniu, pe care am trăit-o și am asimilat-o odată cu anii de experiență.

Vorbesc aici despre automatizarea proceselor de producție, o evoluție care a transformat complet felul în care muncim și care ne-a deschis un întreg univers de oportunități de inovare. 

 Ne-ar plăcea să vedem un exemplu concret - cum se făceau lucrurile acum zece ani și cum se fac ele astăzi, în contextul digitalizării. 

Una din cele mai radicale schimbări în felul în care muncim, astăzi, este că putem face 100% remote aproape orice activitate de inginerie, chiar și pe cele mai complexe.

Acum 10 ani nu exista această posibilitate, iar faptul că putem contribui de oriunde a atras după sine noi posibilități. 

 Cum se vor face, oare, aceleași lucruri peste 10 ani?

Îmi place mai degrabă să fiu pregătit pentru orice situație decât să încerc să fac predicții despre viitor.

Sunt o persoană care lasă viitorul să curgă și încerc să fiu mereu atent la lucrurile din jurul meu, astfel încât să nu mă ia complet prin surprindere. 

Raytheon Missiles and Defense, divizie a companiei americane Raytheon Technologies, activeaza in industria aerospatiala si a apararii si le ofera clientilor din toate colturile lumii (inclusiv Romaniei) cele mai avansate solutii pentru detectarea, identificarea si interceptarea amenintarilor. Cu un portofoliu extins de sisteme de aparare antiracheta si anti-aeriene, echipamente de precizie, radare, sisteme de comanda si control si tehnologii avansate de aparare, solutiile Raytheon Missiles & Defense protejeaza cetatenii, personalul combatant si infrastructurile in peste 50 de tari din intreaga lume.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇