Un expert în sănătate publică critică decizia de a închide magazinele devreme: Poate genera focare, nu este bazată pe dovezi științifice

Un expert în sănătate publică critică decizia de a închide magazinele devreme: Poate genera focare, nu este bazată pe dovezi științifice

Restricția orarului de funcționare a supermarketurilor nu este bazată pe dovezi științifice și va genera, cel mai probabil, aglomerare în apropierea orei de închidere și poate duce la focare de infecție, crede specialistul în sănătate publică, Prof. Dr. Răzvan Cherecheș.

Potrivit acestuia, ”rata de transmitere a virusului este direct corelată cu nivelul de interacțiune între oameni (cât timp și câți oameni)”, scrie profesorul de la Babeș-Boylai pe Facebook.

complet de acord cu Stefan Voinea (analiză rapidă a literaturii științifice – vezi link)restricția orarului de…

Posted by Razvan Chereches on Monday, March 29, 2021

Astfel, dacă se aplică restricția numărului de persoane în supermarketuri în funcție de suprafață înseamnă că mulți oameni nu vor putea să își cumpere cele necesare.

ADVERTISING

Sau, dacă se aplică restricția orei dar nu se aplică restricția numărului de persoane asta s-ar traduce în focare masive de infecție.

”Ar fi avut mai mult sens ca orarul supermarketurilor să coincidă cu restricția generală și să fie restricționat accesul în mall-uri sau la petreceri private”, mai spune fostul consilier onorific în cadrul Ministerului Sănătății.

Care sunt noile reguli pe care se bazează autoritățile

Începând de duminică seara, în localitățile unde incidența este peste 4 cazuri la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile urmează ca în weekend, adică vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă doar până la orele 20:00, nu orele 22:00. Iar operatorii economici trebuie să-și înceteze activitatea la ora 18:00.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Revenirea asupra măsurii se face când incidența scade sub 3,5 la mie, a anunțat Șeful DSU Raed Arafat.

În localitățile în care incidența depășește 7,5cazuri/1.000 de locuitori, circulația este permisă până la ora 20:00 toată săptămâna, iar pentru operatorii economici se aplică ora 18:00 de închidere tot pe toată durata săptămânii. Revenirea asupra măsurii se va face dacă rata de infectare scade sub 7 la mie.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇