Programul Prima Casă devine Noua Casă. Care sunt condițiile pentru a cumpăra o locuință

Programul Prima Casă devine Noua Casă. Care sunt condițiile pentru a cumpăra o locuință

Programul guvernamental Prima Casă a fost înlocuit cu Noua Casă, printr-un proiect adoptat în ședința de guvern de miercuri, și va demara în curând.

Potrivit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un credit pentru cumpărarea unei locuinţe noi este acum de maximum 140.000 de euro, iar criteriile de eligibilitate rămân neschimbate.

Ce modificări sunt în noul program

Modificările aduse de noul program se referă, în principal, la plafonul creditelor ce pot fi accesate pentru achiziţia de locuinţe noi şi alte tipuri de locuinţe, după cum urmează:

ADVERTISING
  1. Credit destinat achiziţiei unei locuinţe noi sau asimilate de maximum 140.000 de euro, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 119.000 de euro, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar.

Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 85% din preţul de achiziţie a locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei”, arată FNGCIMM.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  1. Credit destinat achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe de maximum 70.000 de euro, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 66.500 de euro, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar.

Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie a locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

ADVERTISING

Ce înseamnă locuință nouă

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor precizează că locuință nouă înseamnă ”orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum și locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat”.

Avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată se plăteşte de către beneficiar, dupa cum urmeaza:

  • minimum 15% din preţul de achiziţie a locuinţelor noi şi asimilate;
  • minimum 5% din preţul de achiziţie a celorlalte categorii de locuinţe.

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru Noua Casă

În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate în cadrul programului, acestea au rămas neschimbate.

Astfel, poate avea calitatea de beneficiar al programului orice persoană fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului; are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇