Programatorii români câștigă cu până la 25% mai mult decât cei din Bulgaria sau Croația

Programatorii români câștigă cu până la 25% mai mult decât cei din Bulgaria sau Croația

Un programator fără experiență câștigă în România aproximativ 13.000 de euro pe an, țara noastră fiind pe locul 22 în Europa, în fața unor țări ca Polonia, Ungaria și Slovacia.

Ne aflăm însă la mare distanță de locurile fruntașe, ocupate de Elveția unde salariul este de 66.000 euro/an, Danemarca (58.000 euro) și Germania (42.000 euro), scrie Profit.ro, care citează un studiu realizat de școala de programare Codecool.

Cu toate că în estul și centrul Europei salariile din domeniul IT sunt mai mici comparativ cu țările din Vest, indexul mic al costurilor de trai contează foarte mult în această ecuație, astfel că valorile salariilor ajustate devin mai mari.

ADVERTISING

De exemplu, în București și Cluj-Napoca, costurile de trai sunt în jur de 2.200 lei/lună pentru o singură persoană, astfel că România se numeră printre primele țări la capitolul costuri de trai scăzute.

Astfel, salariul ajustat al unui programator junior din România este mai mare cu 25% comparativ cu cel al unui programator din Bulgaria sau Croația și cu 10% mai mare raportat la salariile din Polonia și Ungaria.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Piața de IT din România înregistrează însă un deficit de 15.400 de programatori, inclusiv în contextul emigrării unui număr semnificativ de specialiști în ultimii ani.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇