Primăria Capitalei se așteaptă ca Pasajul Doamna Ghica să fie gata în februarie. Greu de crezut!

Primăria Capitalei se așteaptă ca Pasajul Doamna Ghica să fie gata în februarie. Greu de crezut!

Primăria Capitalei nu se așteaptă ca Trustul de Clădiri Metropolitane să finalizeze lucrările la Pasajul Doamna Ghica în această toamnă, așa cum fusese prevăzut, ci în februarie 2021. Dar e greu de crezut că până și acel termen ar putea fi respectat. Iată de ce.

Pasajul Doamna Ghica este construit de Trustul de Clădiri Metropolitane, o companie municipală înființată de Primăria Capitalei.

Inițial, la semnarea contractului pentru lucrări, în toamna lui 2019, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța că ”proiectarea a durat 3 luni”, iar execuția lucrărilor se va face în 12 luni. Or, asta însemna că totul ar fi trebuit să fie gata în această toamnă.

muncitori-lucrand-la-armaturi-pe-santierul-pasajul
Foto: Alexandru Nistor/SpotMedia.ro

La începutul lunii iunie, Gabriela Firea a scris, din nou, pe Facebook că se lucrează în ritm alert pentru finalizarea lucrărilor in toamnă.

Ulterior, PMB a reevaluat perioada necesară execuției și a anunțat că termenul vizat pentru finalizarea lucrărilor este sfărșitul anului 2020. Chiar și așa, termenul era bun pentru construcția unui pasaj atât de mare, care, în intersecție, să ridice Strada Doamna Ghica peste Șoseaua Colentina.

ADVERTISING

Din păcate, e destul de greu de crezut că termenul se va respecta. Și nu pentru că Trustul de Clădiri Metropolitane n-ar lucra pe șantier!

Muncitor-pe-santierul-Pasajului-Doamna-Ghica
Foto: Alexandru Nistor/SpotMedia.ro

E adevărat că, la începutul anului - în ciuda vremii bune - s-a lucrat în ritm de melc. Ulterior, însă, numărul de muncitori de pe șantier a crescut și s-au făcut progrese.

Într-o vizită pe șantier, pe 17 iulie, când au fost realizate și pozele care ilustrează acest articol - echipa SpotMedia a constatat că se lucra în ritm susținut.

Și – după cum au explicat pentru SpotMedia.ro surse din cadru PMB – se va lucra și în această săptămână, chiar dacă între timp conturile Primăriei Generale au fost blocate de familia Constanda și nu se pot face plăți.

Există câteva facturi emise de societățile care lucrează pe șantier, dar termenul în care ele trebuie achitate nu va expira în zilele următoare. Cu alte cuvinte, cu toate că momentan nu se pot face plăți, nimeni nu are motiv să nu muncească, pe șantiere.

Structura-pe-Santierul-Pasajului-Doamna-Ghica-
Foto: Alexandru Nistor/SpotMedia.ro

Sursele consultate de SpotMedia.ro din cadrul PMB au menționat că se așteaptă ca Trustul de Clădiri Metropolitane să ceară o perioadă de prelungire a perioadei de execuție, invocând că în unele zile - cum ar fi cele ploioase - n-ar fi putut lucra.

Cisterna-pe-Santierul-Pasajului-Doamna-Ghica
Foto: Alexandru Nistor/SpotMedia.ro

Din calculele PMB, Trustul de Clădiri Metropolitane ar putea cere o prelungire până în februarie 2021 a perioadei de execuție a pasajului. Chiar și așa ar fi bine.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebarea este: e februarie un termen realist pentru finalizarea lucrărilor la pasajul Doamna Ghica? E greu de crezut.

Până la acest moment, au precizat reprezentanții PMB pentru SpotMedia.ro, s-a terminat realizarea și testarea coloanelor forate. Și se lucrează la armarea pilelor (componetele de la sol pe care se sprijină podul – n.red.).

Dar mai e mult de lucru.

Muncitor-vorbind-la-telefon-din-utilaj-pe-Santieru
Foto: Alexandru Nistor/SpotMedia.ro

Iar proiectul mai are o problemă majoră, anunțată recent de Asociația Pro Infrastructura (API): s-a anulat licitația pentru tăblierul metalic (corpul suspendat al podului, alcătuit din grinzi – n.red.).

”Deși primarul Firea afirmă în mod mincinos că acest proiect va fi finalizat în această toamnă, se poate observa cu ochiul liber că lucrările sunt într-un stadiu incipient, executându-se operațiuni la fundațiile podului, relocări de utilități sau la bretelele prin care va fi deviat traficul. În plus, licitația pentru realizarea tablierului metalic a fost anulată recent.

ADVERTISING

Solicităm autorităților locale mai multă responsabilitate în declarații, canalizându-și astfel energia spre adevăratele blocaje ale proiectelor de infrastructură din București”, a transmis Asociația Pro Infrastructura (API) într-o postare pe Facebook.

Informația este ușor de confirmat pe platforma de achiziții publice (Sicap). Într-adevăr, licitația lansată de Trustul de Cladiri Metropolitane în luna februarie a acestui an pentru construcția unui tălier metalic figurează ca anulată din data de 19 iunie 2020.

Licitatie-anulata-pentru-tablier

Potrivit anunțului, procedura a fost anulată din cauză că ”au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme”.

Motivele-anulării-licitației-pentru-tablierul-me

Cele 3 societăți care erau înscrise la licitație erau: Maeg Construzioni Spa, Metabet CF SA și Martifer România SA (societate subcontractă și pentru lucrări la Podul Ciurel și, în trecut, la Podul Basarab).

Dacă Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat o nouă procedură pentru achiziția unui tăblier metalic, noi n-am reușit să identificăm în Sicap.

Iar acest lucru ridică un mare semn de întrebare: a selectat sau nu Trustul un nou constructor pentru tăblier? E important, pentru că o astfel de procedură durează.

Realizarea tăblierului nu e deloc ușoară și nici nu se poate face peste noapte. E nevoie de cantități uriașe de materie primă, pe care de regulă un contructor le comandă după ce câștigă un contract.

Una peste alta, construcția unui tăblier durează. Iar dacă e să respecte termenul contractual despre care vorbește PMB, Trustul de Clădiri Metropolitane nu prea are timp de licitații lungi și de perioade în care constructorul tăblierului să caute marfă.

SpotMedia.ro a solicitat în scris informații cu privire la acest subiect de la Trustul de Clădiri Metropolitane. Dacă această companie municipală ne va răspunde, vom reveni cu detalii.

L-am întrebat pe președintele Asociație Pro Infrastructură (API), Ionuț Ciurea, dacă e plauzibil ca lucrările la Pasajul Doamna Ghica să se finalizeze până în luna februarie 2021.

”Bineînțeles că nu e fezabil. Ar fi o mare minune să fie gata în 2021”, a precizat Ionuț Ciurea pentru SpotMedia.ro.

Rămâne să aflăm cum vor evolua lucrările. Potrivit surselor consultate de SpotMedia.ro, până la toamnă, se va încerca finalizarea lucrărilor de la sol la Pasajul Doamna Ghica, astfel încât prin zonă să se poată circula mai ușor.

Nimeni n-ar putea spune, însă, cu siguranță când se vor finaliza lucrările și testarea pasajului și când vor putea bucureștenii să circule pe el.

Citește și:

Firea se laudă cu 700 de metri de drum în Prelungirea Ghencea, care nu ajută la nimic: E o bătaie de joc! Ce ne facem cu gaura de 1 km?

Firea inaugurează Șoseaua Fabrica de Glucoză, care se redeschide azi

La o lună de la inaugurare, trotuarele de pe Șoseaua Fabrica de Glucoză rămân periculoase pentru pietoni și bicicliști. Primăria promite, dar soluția vine de la pasionații de infrastructură

Alba neagra cu termoficarea Capitalei. Țevile se sparg, dar Firea nu se hotărăște care dintre apropriații ei să le repare și care să le înlocuiască


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇