Primăria Capitalei are datorii vechi de peste 486 de zile la Compania Municipală de Străzi și Pasaje, care nu mai are bani nici pentru paza utilajelor

Primăria Capitalei are datorii vechi de peste 486 de zile la Compania Municipală de Străzi și Pasaje, care nu mai are bani nici pentru paza utilajelor

Compania Municipală de Străzi, Poduri și Pasaje București (CMSPPB) SA susține că a rămas fără bani, este executată silit, i se cere insolvența și în curând nu își va mai putea plăti nici măcar paza pentru utilaje.

Totul se întâmplă din cauză că Primăria Capitalei întârzie chiar și de peste 486 de zile să îi platească diverse lucrări și servicii.

În acest condiții, compania susține că a ajuns să fie executată silit de furnizori și că unii chiar îi cer insolvența.

Scopul cu care administrația Firea a înființat această companie municipală este de a ”oferi servicii de calitate în implementarea programelor de modernizare și reabilitare a sistemului rutier, întreținerea și reparația străzilor, podurilor și pasajelor”.

ADVERTISING

Compania a cumpărat materiale, a realizat documentații tehnice, dar și unele lucrări. Dar nu și-a primit la timp banii de la Primăria Municipiului București (PMB) și instituțiile din subordinea acesteia pentru care a lucrat.

Într-un documentat înaintat către PMB și Consiliul General și consultat de SpotMedia.ro, CMSPPB SA susține că unele instituții au întârziat la plată de mai mult de 486 de zile! Per total, compania municipală susține că are de încasat de la administrația locală 17.135.900 de lei!

Compania arată că a cumpărat materiale pentru realizarea de lucrări pe ambele sensuri ale Podului Grant. Până la urmă, s-a lucrat pe un singur sens. Dar materiale cumpărate tot trebuie plătite!

ADVERTISING

Și cum PMB și instituțiile din subordine n-au dat banii la timp pentru astfel de proiecte, CMSPPB SA a rămas cu datorii. Acestea s-au tot acumulat, iar unele au colectat și penalități.

Iar unii dintre furnizori încearcă acum să își recupereze banii în instanță. Spre exemplu, o companie numită Metabet CF SA a obținut în instanță dreptul de a executa silit compania municipală pentru suma de 1.844.262 de lei. Iar CMSPPB SA a primit încă din decembrie dispoziție să prezinte un inventar al bunurilor pe care le deține, în vederea pregătirii executării.

Societatea susține că are 21 de procese pe rol, iar în 5 dintre acestea i se cere insolvența.

ADVERTISING

CMSSPB SA a putut plăti până acum salariile angajaților pentru că a reușit să lucreze pe piața liberă. Dar n-a putut achita și contribuțiile sociale integral. Are o restanță la CAS pentru salariați de 1.467.086 de lei și o restanță mai mică la asigurările de sănătate.

Cu tot cu TVA și dările la bugetul local care nu s-au plătit, CMSSPB SA are acum datorii de 4.385.822 de lei.

Compania municipală susține că are conturile blocate, că mai multe societăți i-au cerut insolvența, că nu își mai poate plăti utilitățile, dările la stat și că nu mai are bani nici măcar pentru a achita paza utilajelor!

E important ca această companie municipală să își continue activitatea sau ar fi preferabil ca ea să se desființeze?

Administrația lui Nicușor Dan a promis desființarea. Dar momentan nu se fac pași nici în respectiva direcție și nici nu s-a anunțat că s-ar încerca salvarea acestei societăți.

Întrebarea este: indiferent dacă societatea va fi desființată sau nu, din banii cui se vor plăti datoriile și pierderile companiei?

Citește și:

E haos în administrația Capitalei: Companiile municipale sunt executate silit, angajații nu au taxele plătite, datoriile sunt uriașe. Nu se știe cine va asigura anul acesta servicii vitale pentru București

Compania municipală responsabilă cu deratizarea din București și-a trimis salariații în concediu fără plată. Ce riscă bucureștenii

Compania municipală de Pază nu plătește contribuțiile salariaților la Pensii și Sănătate. Precizările conducerii și riscurile pentru angajați


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇