Compania municipală responsabilă cu deratizarea din București și-a trimis salariații în concediu fără plată. Ce riscă bucureștenii

Compania municipală responsabilă cu deratizarea din București și-a trimis salariații în concediu fără plată. Ce riscă bucureștenii

Compania Municipală Eco Igienizare București (CMEB) SA nu mai face deratizare și nici nu se pregătește să prevină înmulțimea gândacilor, a țânțarilor și a căpușelor, în București. Iată de ce.

Ca să își facă treaba, CMEB SA susține că are nevoie de aprobarea, în ședința de Consiliu General, a Planului Unitar de Acțiune (PUA) pentru 2021.

Acesta este, de fapt, un plan de lucru în care se menționează ce tratamente trebuie aplicate împotriva șobolanilor și insectelor. Fără plan aprobat, compania susține că nu poate lucra. Cu alte cuvinte, momentan nu se face deratizare. Și nici pregătiri pentru campaniile de stârpire a gândacilor, țânțarilor și căpușelor care vor avea loc după ce trece frigul.

ADVERTISING

Dar chiar și dacă ar fi avut planul aprobat, CMEIB SA tot n-ar fi putut lucra.

Compania Municipală a informat Consiliul General și Primăria Bucureşti că din 26 iulie 2020 și până astăzi a emis 19 facturi în valoare de peste 19,8 milioane de lei pe care PMB nu i le-a achitat.

Așa că n-a avut cu ce să își plătească furnizorii. Iar de la finele anului trecut, parte dintre aceștia au început să își recupereze banii în instanță.

Spre exemplu, CMEIB SA susține că a cumpărat substanțe de peste 563.000 de lei de la societatea Agrovet SA. Dar n-a plătit nici până astăzi pentru respectivele substanțe.

ADVERTISING

În consecință, încă din decembrie, un executor judecătoresc cere CMEIB SA să își predea parte din parcul auto în contul datoriei. Este vorba, printre altele, despre 10 Dacii și mai multe utilitare Renault pe care s-a pus sechestru.

Executorul judecătoresc a cerut, însă, să pună sechestru și pe 7 mașini Ford Ranger. Acestea sunt mașini scumpe și nu e deloc clar, la acest moment, de ce și le-a cumpărat compania municipală.

Informații de pe site-ul CMEIB SA arată că, în 2018, societatea a acceptat o ofertă de 691.276 lei pentru 6 Ford Ranger. La cursul de atunci al monedei europene, o mașină ar fi costat aproape 25.000 de euro.

ADVERTISING

Astăzi, însă, cele mai ieftine mașini Ford Ranger pe care le-am găsit în oferta curentă a reprezentantului oficial al producătului auto din România costau peste 50.000 de euro.

Oricum ar fi, cu siguranță că s-ar fi găsit și soluții mai ieftine!

Una peste alta, compania municipală și-a trimis salariații în concediu fără plată. Și a transmis PMB și Consiliului General că – dacă nu își primește măcar parte dintre banii pe facturi – va trebui să le suspende tuturor celor 145 de salariați contractele de muncă. Sau să îi concedieze.

Până la urmă, nici nu e foarte important pentru bucureștean dacă se ajunge la desființarea companiei. Ceea ce contează este ca de stârpirea șobolanilor și a insectelor să se ocupe totuși cineva, care să facă o treabă bună, la preț cât mai mic.

Poate fi în continuare această companie sau – dacă ea nu și-a făcut treaba bine până acum – Primăria Municipiului București (PMB) ar putea contracta alte firme.

Totul este ca atât CGMB, cât și PMB să ia deciziile: cine va face deratizare și dezinsecţie și cum se va rezolva situația CMEIB SA și a datoriilor sale.

Citește și:

Compania municipală de Pază nu plătește contribuțiile salariaților la Pensii și Sănătate. Precizările conducerii și riscurile pentru angajați

E haos în administrația Capitalei: Companiile municipale sunt executate silit, angajații nu au taxele plătite, datoriile sunt uriașe. Nu se știe cine va asigura anul acesta servicii vitale pentru București


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇