Preot reținut pentru că a luat 1 milion de euro din fondurile destinate bisericilor UPDATE

Preot reținut pentru că a luat 1 milion de euro din fondurile destinate bisericilor <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Un preot paroh din judeţul Teleorman a fost reţinut și ulterior arestat la domiciliu pentru 30 de zile, fiind acuzat de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

El este suspectat că, timp de peste cinci ani, în mod repetat, şi-a însuşit aproape 5 milioane de lei, fonduri primite de la bugetul public pentru parohiile pe care le avea în grijă, banii fiind folosiţi în interes propriu sau pentru apropiaţi.

Presa locală scrie că este vorba despre Nicu Chiriţă, care a luat bani pentru parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi pentru parohia Sfântul Mare Mucenic Mina, ambele din Alexandria. Chiriţă venea la slujbe în Audi Q7.

ADVERTISING

”Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016-2022, folosindu-se de calitatea de funcţionar, în mod repetat şi în scopul realizării aceleiaşi rezoluţii infracţionale, ar fi falsificat, prin contrafacerea scrierii, mai multe înscrisuri, pentru justificarea unor sume de bani primite din bugetul local, respectiv naţional, ca titlu de sprijin financiar pentru reparaţii şi construcţii la lăcaşurile de cult al căror responsabil este.

De asemenea, în perioada 2016-2021, în aceleaşi condiţii, din sumele de bani obţinute cu titlu de sprijin financiar de la bugetul local, respectiv naţional, şi-ar fi însuşit diverse sume din conturile bancare ale celor două parohii, prin retrageri de numerar de la bancomate şi de la casieria unităţii bancare, şi ar fi efectuat plăţi pentru achiziţii de bunuri şi servicii în interes personal şi pentru alte persoane”, se arată într-un transmis de Poliţia Teleorman.

ADVERTISING

Anchetatorii au calculat în acest dosar un prejudiciu total de peste 4.900.000 de lei.

Preotul a fost inițial reţinut pentru 24 de ore și apoi arestat la domiciliu pentru 30 de zile. Cercetările în acest dosar continuă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

A fost și suspendat din funcție

De asemenea, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului a anunțat, joi, că l-a suspendat din funcție pe preotul paroh și acesta va fi judecat de Consistoriului Eparhial.

”Este vorba de un preot din cadrul eparhiei noastre, care, în calitate de administrator al unor locaşuri de cult, ar fi săvârşit faptele menţionate mai sus. Din punct de vedere administrativ-bisericesc, acest preot a fost oprit de la cele sfinte, suspendat din funcţie şi trimis în judecata Consistoriului Eparhial”, anunţă, joi, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Instituţia precizează că va coopera cu autorităţile judiciare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇