Peste 500 de farmacii eliberează medicamente care conțin Oxicodonă și Fentanil. Urmează verificări

Peste 500 de farmacii eliberează medicamente care conțin Oxicodonă și Fentanil. Urmează verificări

Există în ţară peste 500 de farmacii care eliberează medicamente care conțin Oxicodonă și Fentanil, despre care DIICOT spunea săptămâna trecută că reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață, având în mod frecvent efect letal.

Medicamentele sunt folosite pentru dureri extrem de puternice şi sunt eliberate (teoretic) doar cu prescripţie medicală.

Inspectorii de la Agenția Națională a Medicamentului au început încă din 18 septembrie verificări privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin Oxicodonă și Fentanil şi aşa au găsit cele 500 de farmacii care efectuează operațiuni cu acestea. Toate vor fi inspectate în următoarea perioadă, anunţă un comunicat al Ministerului Sănătății.

ADVERTISING

Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează.

Amintim că săptămâna trecută procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată au prins în flagrant delict un farmacist, care vindea ilegal calmante foarte puternice (Fentanil, Oxicodonă şi morfină), sub formă de pastile, fiole şi plasturi .Farmacistul a fost arestat preventiv vineri pentru 30 de zile. S-a aflat inclusiv că jobul lui la reţeaua de farmacii Catena era să distrugă pastilele expirate, însă el le vindea, inclusiv la concerte şi festivaluri.

ADVERTISING

Ministerul Sănătății anunță că, în baza planului anual de inspecții, a demarat acțiuni de inspecție anterior anchetei în cauză și care vor continua în perioada următoare.

„În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății, în colaborare cu ANMDMR și cu alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea reglementărilor mult mai stricte privind activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇