Bucureşti: La primăvară începe înlocuirea a 210 km de conductă de termoficare: Iată unde se va lucra în sectorul tău (Hartă)

Bucureşti: La primăvară începe înlocuirea a 210 km de conductă de termoficare: Iată unde se va lucra în sectorul tău (Hartă)

PMB a desemnat firmele care vor înlocui, cu bani europeni, 210 km de conductă din rețeaua magistrală de termoficare a Capitalei. Potrivit primarului Nicușor Dan, lucrările vor începe la primăvară și vor dura 4 ani.

„Vă anunț atribuirea contractelor (la licitația lansată la începutul acestui an – n.red.). E vorba despre o lucrare care – potrivit atribuirii – are o valoare de 260 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro, bani europeni.

Pentru restul o să mergem pentru un împrumut. E posibil ca pentru parte din rest să avem, de asemenea, bani europeni.

ADVERTISING

E vorba despre contracte de proiectare și execuție. Termenul de finalizare: 4 ani. Imediat ce vom semna, va începe proiectarea. Iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor.

Declarația primarului general, Nicușor Dan, la sediul PMB cu tema: atribuirea contractelor privind reabilitarea a 210 km de rețea primară de termoficare, cu fonduri europene, prin POIM.

Publicată de Nicușor Dan pe Miercuri, 5 octombrie 2022

Sunt 5 tronsoane care au aproximativ 40 km fiecare. Și fiecare dintre ele are (desemnat – n.red.) o asociere de constructori. Toți constructorii sunt români”, a mai precizat Nicușor Dan.

Iată ce firme vor lucra, pe fiecare tronson de magistrală:

  • Lotul I: o asociere formată din Elsaco Electronic SRL (lider), Sicor SRL și Electromontaj (cu subcontractanți Adrem Engineering și RDC General Contractor SRL) va înlocui circa 45,86 km de conductă din Magistrala II Sud contra sumei de 300.187.509 lei
  • Lotul II: aceeași asociere, Elsaco Electronic SRL (lider), Sicor SRL și Electromontaj (cu subcontractanți Adrem Engineering și RDC General Contractor SRL), va înlocui 36 km de conductă din Magistrala II-III Grozăvești cu 168.320.939 lei
  • Lotul III – asocierea Construcții Erbașu SA (lider) Consix Construcții SRL (cu subcontractanții Erbașu Edil Construct SA, Erbașu Total Construct și Elsaco Electronic SRL) va înlocui 31,86 km de conductă din Magistrală V Grozăvești cu 257.313.061 lei
  • Lotul IV – tot asocierea Construcții Erbașu SA (lider) - Consix Construcții SRL (cu subcontractanții Erbașu Edil Construct SA, Erbașu Total Construct și Elsaco Electronic SRL) va înlocui 49,86 km de conductă magistrală cu 315.951.133 lei
  • Lotul V – o asociere formată din Energomontaj SA (lider), Elsaco Electronic SRL, Sicor și IPCT Instalații SRL (cu subcontractanții RDC General Contractor SRL) va înlocui 48,38 km de conductă pe magistralele Il Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu - Berceni, Il Vest și I-II-III Vest cy 268.600.000 lei.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe harta de mai jos, segmentele de rețea pe care se va lucra sunt marcate cu roșu:

harta

Prețul total al lucrărilor se ridică deci la 1.328.372 de lei și este mai mare cu 157.180.141 de lei (adică cu aproximativ 12%) decât suma pe care PMB estima că o va plăti la lansarea licitației, pe 21 ianuarie 2022.

După cum au explicat pentru Spotmedia.ro mai mulți ingineri de instalații cu funcții de conducere în Termoenergetica SA, abia după înlocuirea acestor 210 km de conductă uriașul sistem de termoficare al Capitalei ar putea ajunge într-un punct de echilibru.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, abia după ce se vor înlocui cei 210 km de conductă va încetini ritmul alert în care se degradează acum rețeaua de termoficare. Iar, dacă lucrările de înlocuire a conductei vor continua în ritm susținut și după acel moment, e posibil ca – în cele din urmă – rețeaua să înceapă să funcționeze din ce în ce mai bine.

Dar într-o astfel de situație ne-am putea găsi abia peste 4 ani și numai dacă termenele pentru lucrări se vor respecta. De regulă, pe șantierele de până acum, înlocuirea conductei a durat chiar și de două ori mai mult decât estima PMB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇