Nicușor Dan: Primăria și Guvernul vor achita cel puțin două treimi din prețul gigacaloriei. Vrem împrumut ca să cumpărăm ELCEN

Nicușor Dan: Primăria și Guvernul vor achita cel puțin două treimi din prețul gigacaloriei. Vrem împrumut ca să cumpărăm ELCEN

Primarul general Nicușor Dan susține că – după ce a reușit, în sfârșit, să se întâlnească cu premierul demis Florin Cîțu – a discutat despre modul în care Guvernul ar putea sprijini Bucureștiul la plata energiei termice și în procesul de preluare a ELCEN de la Guvern.

„Au fost 2 obiective ale acestei discuții. În primul rând, subvenția. După cum știți, a avut loc o întâlnire a premierului cu primarii, la sfârșitul săptămânii trecute.

Fiecare dintre primari a cerut necesarul și s-a pus în discuție care este o manieră echitabilă pentru toate orașele cu sisteme de termoficare centralizată și am susținut și aici în fața primului ministru (sic!) ce am spus și am scris în urma acelei discuții, anume că soluția echitabilă ar fi ca acel preț fixat de ANRE de producție pentru toate orașele care distribuie mai departe să coboare.

ADVERTISING

Adică anul trecut acest preț era 195 de lei. Anul acesta era cam 380 de lei, aşa cum a fost fixat prin ANRE. Ceea ce poate face Guvernul este să intervenim subvenționând gazul pe care acestea îl primesc”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul general nu vrea să se refere la prețul gigacaloriei, înainte ca Guvernul să stabilească modul în care va interveni.

Potrivit surselor Spotmedia.ro, Termoenergetica a fundamentat un preț al gigacaloriei de 826 de lei pentru anul 2022. Surse ale Hotnews transmiteau, însă, informații despre o gigacalorie care ar urma să coste în jur de 900 de lei.

ADVERTISING

Nicușor Dan a susținut că – indiferent cât va costa gigacaloria, PMB și Guvernul vor acoperi și în iarna care urmeză cel puțin două treimi din sumă.

De asemenea, Nicușor Dan a mai spus că a discutat cu Cîțu despre posibilitatea ca PMB să primească un împrumut de 500 – 600 de milioane de lei cu care să înceapă să achite prețul ELCEN, pe care își dorește să îl preia.

Reamintim că, în cursul zilei de joi, la ora 12:00, Nicușor Dan urma să se întâlnească la Palatul Victoria cu Florin Cîțu. Când a ajuns la sediul Guvernului, Nicușor Dan a aflat că întâlnirea s-a mutat la sediul PNL din Aleea Modrogan.

ADVERTISING

Motivul: persoanele care nu sunt angajate la Guvern nu pot intra în clădire decât dacă sunt vaccinate sau dacă au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Or, Nicușor Dan nu se află în niciuna dintre aceste situații. A avut Covid 19 în primăvara trecută (acum mai mult de 180 de zile - n.red.) și nu este vaccinat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇