Termoenergetica vrea să dubleze tarifele. Prețul propus al gigacaloriei ajunge la 826 de lei, în București (Surse Spot)

Termoenergetica vrea să dubleze tarifele. Prețul propus al gigacaloriei ajunge la 826 de lei, în București (Surse Spot)

Potrivit surselor Spotmedia.ro, Termoenergetica SA își dorește o dublare a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice. Iar asta ar majora prețul gigacaloriei de la circa 603,48 lei până la 826 de lei.

Mai exact – potrivit surselor consultate de Spotmedia.ro – Termoenergetica a calculat că, la 1 iulie 2021, prețul final al unei gigacalorii către populație era de 425,70 lei (din care 205,34 lei e prețul la care ELCEN vinde gigacaloria, produsă, iar 220,36 de lei e taritul de transport și distribuție al Termoenergetica).

Între timp – pe fondul creșterii prețurilor la gaze – ELCEN a primit aprobarea ANRE de a vinde gigacaloria la un preț mai mare.

ADVERTISING

În consecință, tot potrivit calculelor pe care Termoernegetica SA le-a făcut încă se săptămâna trecută – fără ca tarifele de transport și distribuție pe care le percepe să crească – la 1 noiembrie prețul unei gigacalorii a ajuns la 603,48 de lei.

Din acest preț total, 383,12 lei e prețul de producție perceput de ELCEN, în vreme de tarifele de transport și distribuție percepute de Termoenergetica SA au rămas, momentan, tot în sumă de 220,36 lei.

Termoenergetica SA vrea, însă, ca aceste tarife să se dubleze și să ajungă de la 220,36 lei la 442,88 lei.

Iar asta ar însemna că prețul gigacaloriei ar urma să crească de la 603.48 lei la 826 de lei.

ADVERTISING

Potrivit surselor Spotmedia.ro, Termoenergetica și-a fundamentat noile tarife luând în calcul că populația va continua să achite, în continuare, tot câte 137 de lei pe gigacaloria consumată, la fel ca în anii din urmă.

În schimb, Primăria Municipiului București (PMB), care la 1 iulie subvenționa gigacaloria cu 288,70 lei, ar fi nevoită să achite, acum, la începutul lunii noiembrie, nu mai puțin 466,48 lei per gigacalorie.

Iar dacă ANRE ar da undă verde dublării tarifelor Termoenergetica și ar accepta ca gigacaloria să costă 826 de lei, atunci există două variante: fie PMB achită o subvenție uriașă, de 689 de lei per gigacalorie, fie vor fi nevoiți și bucureștenii să achite mai mult de 137 de lei per gigacalorie. Pentru bucureștean, aceste majorări de preț sunt niște scumpiri apăsătoare.

ADVERTISING

În schimb, pentru PMB și pentru Termoenergetica SA, ele sunt doar recunoașteri de costuri.

Mai exact, Termoeneregetica SA nu vrea să își dubleze costurile de transport și distribuție, ci transmite că, de fapt - din cauza stării proaste a rețelelor - costurile sale sunt deja duble. Ceea ce solicită de la ANRE este să recunoască acest lucru și să-i permită se ceară acești bani de la PMB și/sau populație.

Termoenergetica SA a constatat că – din cauza pierderilor tehnologice – societatea (și RADET înaintea sa – n.red) înregistrează cheltuieli uriașe, pe care nu și le recuperează din tarif.

Spre exemplu, până acum, pierderile au depășit: 62,5 milioane de lei - în 2017, 29,5 milioane lei - în 2018, 74,8 milioane de lei - în 2019 și 47,7 milioane de lei - în 2020.

Un rol în stabilirea prețului - după cum a explicat anterior și primarul general Nicușor Dan - îl are și TVA. La acest moment, TVA este de 19% pentru mai multe operațiuni. Dar de la 1 ianuarie, potrivit Legii 196/2021, TVA pentru operațiunile din termoficare ar urma să scadă la 5%.

Întrebarea este: pot PMB și populația să suporte noul preț real al gigacaloriei?

Rămâne de văzut. Nicușor Dan a declarat vineri că poate contribui cu 100-200 de milioane de lei la majorarea fondului de subvenție. Dar e foarte posibil ca suma să fie insuficientă, în cazul în care, într-adevăr, prețul gigacaloriei ar crește la 826 de lei.

De fapt, Nicușor Dan nici nu a garantat că poate feri populația de o majorare a prețului la gigacalorie. Rămâne să vedem ce urmează.

Până la acest moment, atât Nicușor Dan, cât și directorul Termoenergetica SA, Claudiu Crețu, au refuzat să facă publice date despre solicitările de majorare a tarifelor pe care Termoenergetica le-a transmis la ANRE.

Nicușor Dan a susținut doar că discută în continuare pe această temă cu Consiliul General, cu Termoenergetica SA. dar că va avea o întâlnire și cu Florin Cîțu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇