PMB a anulat licitația pentru înlocuirea a circa 20 km de conductă de termoficare. Nicușor Dan spunea că s-au atribuit lucrările

PMB a anulat licitația pentru  înlocuirea a circa 20 km de conductă de termoficare. Nicușor Dan spunea că s-au atribuit lucrările
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Capitalei a anulat licitația pentru înlocuirea a circa 20 de kilometri de conductă magistrală, pe care Nicușor Dan a promis că îi va termina de reabilitat în acest an.

Iar una dintre firmele care a depus oferta – și care a mai făcut afaceri cu companii municipale din București – acuză acum Primăria Capitalei că a avut interese ascunse pentru a renunța la procedura de achiziție publică.

Iată, pe larg, despre ce este vorba.

Invitat la Europa FM, pe data de 15 octombrie, Nicușor Dan a declarat, cu privire la lucrările de înlocuire a conductei magistrale de termoficare, că deja „contractele sunt atribuite pentru încă 40 de kilometri și la fel o să facem (lucrări – n.red.) în cursul anului viitor”.

Declarația poate fi urmărită aici, de la minutul 49.14. Sau pentru context, cu tot cu întrebarea moderatorului, de la minutul 47.16.

Deșteptarea României: Ce a reușit și ce nu a reușit Primarul Nicușor Dan

Am încercat să-l întrebăm pe primarul general al Capitalei care este procedura de achiziție la care face referire și în urma căreia s-au atribuit contractele pentru înlocuirea celor 40 de kilometri de conductă magistrală.

Din păcate, Nicușor Dan nu ne-a răspuns la telefon. A primit întrebările noastre pe WhatsApp, dar a ales să nu răspundă nici pe acest canal de comunicare.

În consecință, am solicitat în scris, de la Primăria Municipiului București (PMB), informațiile pe care n-am reușit să le obținem de la primarul general. Când instituția ne va răspunde, vom reveni cu detalii.

Iată, pe larg, ce am reușit să aflăm între timp și de ce - în absența unor clarificări suplimentare - declarația lui Nicușor Dan ridică mari semne de întrebare.

ADVERTISING

Din cei 40 de km de conductă au rămas doar vreo 20

Singura licitație pentru înlocuirea a circa 40 de kilometri magistrală pe care am identificat-o în Sicap este cea lansată de PMB pe data de 24 aprilie.

Potrivit textului procedurii, PMB caută firme care să înlocuiască 19,861 km de traseu de termoficare.

Noțiunea de traseu se referă la o porțiune de rețea de termoficare care include conductă tur (prin care apa fierbinte pleacă de la CET-uri spre punctele termice) și conductă retur (prin care apa se întoarce de la punctele termice spre CET-uri). În consecință, 19,861 km de traseu de termoficare înseamnă, în fapt, 39,772 km de conductă. Este vorba despre aproximativ 40 de kilometri de conductă care trebuie înlocuită.

Aceste lucrări de înlocuire a conductelor fac parte dintr-un lot mai mare pe care – potrivit strategiei din timpul administrației Gabrielei Firea – ar fi urmat să îl realizeze Compania Municipală Energetica, transformată între timp în Energetica Servicii București SA.

Această companie municipală a proiectat deja lucrările pentru înlocuirea a circa 62 de kilometri de magistrală. Pentru a putea fi proiectate și realizate, aceste lucrări au fost împărțite în mai multe obiective:

  • Obiectiv 1 Magistrala I Sud (zona Pantelimon)
  • Obiectiv 2 Magistrala II Sud (zona Bobocica)
  • Obiectiv 3 Magistrala II Sud (zona Colentina)
  • Obiectiv 4 Magistrala II-III Grozăvești
  • Obiectiv 5 Magistrala Progresu – Berceni
  • Obiectiv 6 Magistrala Progresu Ferentari
  • Obiectiv 7 Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei)

Dintre aceste obiective, Energetica Servicii SA a început se lucreze la Obiectivele 2 și 7 (pe care le-a și finalizat în cursul anului 2021).

ADVERTISING

Iar pe 9 februarie, Nicușor Dan a inaugurat șantierul deschis la Energetica Servicii SA pentru Obiectivul 6, care presupune înlocuirea a peste 11 kilometri din Magistrala Progresu – Ferentari.

Celelalte 4 obiective i-au fost luate companiei municipale Energetica Servicii SA, care oricum nu avea resursele necesare (adică bani, angajați, utilaje și materiale) pentru a se ocupa de ele în acest an.

Așa că Nicușor Dan – după ce a invitat la discuții mai multe companii interesate de astfel de lucrări – le-a scos la licitație. Anunțul a fost publicat în Sicap pe data de 24 aprilie.

Lucrările au fost grupate în 3 loturi, astfel:

  • Lotul 1 cuprinde Obiectivul 1 Magistrala I Sud (Pantelimon)
  • Lotul 2 cuprinde Obiectivul 3 (Magistrala II Sud din zona Colentina) și Obiectivul 4 (Magistrala II- III din zona Grovăvești)
  • Lotul 3 cuprinde Obiectivul Magistrala Progresu Berceni.

La jumătatea lunii iunie s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor.

7 asocieri de firme au depus oferte pentru a înlocui conductele. Și pentru fiecare lot s-au depus între 3 și 5 oferte.

În cele din urmă, o comisie din cadrul PMB a început să evalueze aceste oferte. Pe 3 septembrie, PMB a anunțat că extinde perioada de evaluare cu 80 de zile.

Pentru loturile 1 și 3, procedura de atribuire e în curs. Mai exact, potrivit Sicap, pentru ambele loturi s-au selectat câștigătorii pe data de 8 octombrie 2021. Dar numele acestora nu figurează încă pe platforma de achiziții

stare-lot-1
stare-lot-3

Însă, potrivit Sicap, procedura de atribuire pentru Lotul 2 – care cuprinde circa 20 de kilometri de conductă din Colentina și Grozăvești – a fost anulată.

Lot-2-anulat

Ce reclamă o firmă care voia să înlocuiască țevile din Colentina și Grozăvești

Societatea Clay Work Bucharest SRL – ca lider al unei asocieri cu Energomontaj SA – a depus ofertă pentru a înlocui conductele de pe Lotul 2.

ADVERTISING

Iar ulterior, după anularea atribuirii, a depus contestație.

Clay Work Bucharest SRL cere anularea raportului de procedură pe care l-a primit pe 28 septembrie și prin care PMB i-a comunicat că renunță la a mai atribui acest lot, în cadrul licitației.

În plus, firma vrea ca oferta pe care a depus-o să fie reanalizată.

Potrivit Clay Work SRL, caietul de sarcini al licitației – realizat de personal de la fosta RADET (intrată în faliment – n.red.) - „cuprinde la punctul privind propunerea financiară dispoziții neclare, contradictorii, criptice, apte de a permite celui care evaluează oferta să descalifice orice ofertant prin invocarea unor neconformități pur formale.

Acestă «tehnică» de redactare a caietelor de sarcini a permis ca, de-a lungul timpului, contracte de achiziție publică să fie atribuite nu pe criteriul celei mai bune oferte, ci pe criteriul afinităților dintre personalul fostei RADET și un grup extrem de «select» de socități comerciale”.

Clay Work Bucharest SRL susține că – la întâlnirile pe care Nicușor Dan le-a organizat cu firmele interesate să lucreze în termoficare – reprezentanții Energetica Servicii SA și-au dorit ca Lotul 2 să revină companiei municipale. Și asta pentru că ar fi avut deja contracte încheiate pentru furnizarea de conducte pentru Lotul 2.

Mai exact – susține Clay Work Bucharest SRL – Energetica a încheiat pe data de 7 decembrie 2020 contractul subsecvent numărul 4 la acordul cadrul nr. 57/28.06.2019.

Iar prin acest contract subsecvent, ar fi contractat întreaga valoare a acordului cadru, adică 91,6 milioane lei, cu o societate care a mai lucrat cu PMB: Elsaco.

De altfel, Elasco a depus și oferte pentru Lotul 1 al acestei licitații lansate de PMB.

Cu alte cuvinte - susține Clay Work Bucharest SRL - Energetica Servicii SA ar putea cumpăra conducte de o mulțime de bani de la Elsaco, dar numai dacă ar avea la ce să le folosească. Și ar avea la ce le folosi doar dacă licitația pentru Lotul 2 ar eșua, iar PMB - ca să nu mai piardă vremea – i-ar atribui, din nou, lucrările companiei Energetica Servicii SA.

În consecință, potrivit Clay Works Bucharest SRL, pentru a atinge acest scop, niște angajați ai Energetica Servicii SA - atunci când au fost cooptați de Comisia de Evaluare a ofertelor din PMB - „au avut misiunea de a sabota această licitație, astfel încât niciun candidat să nu se califice și să se anuleze procedura”, se mai arată în textul contestației depuse de Clay Work SRL.

Pentru mai multe detalii puteți citi integral contestația depusă de Clay Work SRL:

Rămâne să vedem ce va decide Comisia Națională pentru Soluționatea Contestațiilor (CNSC). Ar putea da dreptate - total sau în parte - societății care contestă. Sau ar putea să dea dreptate PMB.

Până la acest moment, Spotmedia.ro nu a identificat pe portalul CNSC nicio decizie cu privire la această contestație.

Ce spune Energetica Servicii SA, cu privire la acuzațiile Clay Work Bucharest SRL

Spotmedia.ro a întrebat Energetica Servicii SA dacă acuzațiile pe care le lansează Clay Work Bucharest sunt reale.

Energetica Servicii ne-a comunicat că, într-adevăr, parte dintre angajații săi au fost experți cooptați la evaluare.

„Prin decizia 454/20.05.2021, semnată de primarul general al municipiului București, a fost constituită o comisie de evaluare compusă din 9 membri, reprezentați ai PMB și s-au desemnat 6 experți cooptați, 3 de la Compania Municipală Energetica Servicii București SA și 3 de la Compania Municipală Termoenergetica SA.

Precizăm că licitația (... ) are obiect toate loturile scoase la licitație (nu doar Lotul 2, unde Clay Work Bucharest susține că experții cooptați aveau rolul de a sabota - n.red.).

Conform prevederilor legale, raportul experților cooptați are caracter consultativ (...)”, se arată într-un răspuns formulat de Energetica Servicii București SA, la solicitarea Spotmedia.ro.

Cu privire la interesele invocate de Clay Work Bucharest SRL, Energetica Servicii susține că, într-adevăr, există un contract cadru nr. 57/28.06.2019, care permite achiziția de conducte pentru toate cele 7 obiective pe care compania le-a proiectat. Dar - susțin reprezentanții companiei - achiziția de conductă se face doar pentru lucrările pe care le primește.

Cu alte cuvinte, dacă PMB i-ar da înapoi Lotul 2, Energetica Servicii ar lua, într-adevăr, conducte în baza acestui acord cadru.

Compania municipală susține însă că restul informațiilor prezentate de Clay Works Bucharest sunt false. Cu alte cuvinte, contractul subsecvent nr 4 la acordul cadru nr. 57.28.06.2019 există, într-adevăr. Dar el nu are o valoare de 91,6 milioane de lei, ci de numai 20.854 lei. Și nu s-a încheiat pentru achiziție de conducte, ci pentru manșonarea (învelirea, izolarea - n.red.) unor țevi deja montate.

Cine deține compania care contestă decizia PMB

Clay Work Bucharest SRL este o firmă care - potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro - a fost fondată în 2018 de Stefano Schimia.

În 2019, în timpul administrației Firea, societatea a primit, prin încredințare directă, de la Administrația Străzilor din PMB două contracte în valoare de 133.852 de lei și 67.500 de lei.

Recorder l-a prezentat, în cadrul unei investigații, pe Stefan Schimia, ca pe un apropiat al extremei drepte din Italia. Și a transmis că, de fapt, firma era reprezentată de Ettore Cozzani. Despre acesta, jurnaliștii de la Recorder transmiteau că „ar fi fost arestat, pentru că făcea parte dintr-o reţea de firme-fantomă care accesa proiecte finanţate de stat cu milioane de euro, pe care însă le realiza doar pe hârtie. Practic, rețeaua din care făcea parte Ettore Cozzani promitea că organizează cursuri de calificare profesională pentru şomeri, însă evenimentele existau doar în raporturile contabile, nu şi în realitate”.

Ettore Cozzani, alături de Ioana Croitoru - un personaj din aceeași anchetă - au dat Recorder în judecată și au câștigat fondul. Mai exact, Judecătoria Sectorul 1 a dispus ștergerea articolului Recorder și i-a obligat pe jurnaliști la plata unor despăgubiri de 35.000 de lei, potrivit Libertatea. Ulterior, însă, Tribunalul București a admis apelul jurnaliștilor.

....

Rămâne să aflăm cum se va rezolva situația înlocuirii celor 20 de kilometri de conductă. În teorie, PMB are timp până la primăvară - când se va opri furnizarea de agent termic - să rezolve problema acestei licitații, astfel încât lucrările să înceapă cât mai devreme, în anul 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇