USR Sector 3 a găsit munţi de gunoaie în ograda lui Negoiţă. Ce fac Poliţia şi Garda de Mediu? (Video)

USR Sector 3 a găsit munţi de gunoaie în ograda lui Negoiţă. Ce fac Poliţia şi Garda de Mediu? (Video)

După ore în care au fost ținuți la poartă, polițiștii și inspectorii Gărzii de Mediu Ilfov au reușit, în cele din urmă, să intre în curtea unei hale în care – potrivit mai multor consilieri locali USR – instituții ale Sectorului 3 depozitează ilegal cantități mari de gunoi.

Încă de joi, 31 martie, activistul de mediu Octavian Berceanu a difuzat pe rețelele de socializare imagini de la o hală a societății Administrare Active Sector 3 SRL, unde erau munți de gunoaie.

Într-un alt video care ne-a fost furnizat de consilierul local Eugen Matei (USR) de la Sectorul 3, se văd imagini din hală plină cu gunoaie. Potrivit consilierului local, imaginile au fost suprinse în prima parte a acestei săptămâni.

Depozitul ilegal de gunoi din hala Sectorului 3
Sursă video: Eugen Matei, consilierul local USR la Sectorul 3

Potrivit lui Octavian Berceanu, dacă gunoaiele din hală s-ar aprinde, incendiul ar fi mult mai periculos decât cel care a avut loc zilele trecute a Glina.

Cum ne mint politicienii sau mafia deseurilor? De ce ministrul mediului nu face vizite în teren, la 6 km de minister?De ce nu apare mediatic? Pentru că primaria S3 plătește reclame din banii noștri.Paie, tartan, frunze uscate, pungi, deșeuri municipale și mii de MC de resturi vegetale uscate depozitate ilegal langa București, au fost la 3 metri să genereze un incendiu mult mai mare decât cel din Glina.Locatia este pe Splaiul Independentei numărul 15.Mă aflu în locatia Splaiul Unirii Nr. 15 impreuna cu senatorul Dragoş Popescu din Comisia de Mediu a Senatului, cu consilieri locali din Sectorul 3 și Popești Leordeni.Din păcate controalele ISU și ale Gărzii de Mediu Ilfov sunt pur formale, dictate politic.Mai mult, criminalitatea de mediu cu efecte severe asupra noastră sunt doar contravenții, iar cei care le ascund sunt chiar decidenți politici.

Publicată de Octavian Berceanu pe Joi, 31 martie 2022

Firma Administrare Active Sector 3 SRL, deținătoarea halei, este deținută de Sectorul 3, dar hala respectivă - care a fost închiriată către Direcția Generală de Salubritate a Sectorului 3 prin contractul 7429 din 1 august 2018 - e amplasată pe teritoriul orașului Popești-Leordeni, pe Splaiul Unirii nr. 15.

ADVERTISING

Potrivit unui panou postat la intrarea în curtea halei, Administrare Active S3 SRL cere de la Primăria Popești Leordeni unîntocmirea unui PUZ pentru că și-ar dori să amenajeze acolo un centru pentru persoane cu dizabilități, persoane vârstnice și fără adăpost și o arhivă. Nici vorbă despre vreo hală de depozitare a gunoiului!

panou-PUZ-hala-gunoi-
Panoul prin care firma Sectorului 3 anunță că vrea să facă pe acel loc centrul social, nu groapă de gunoi. Sursă foto: Eugen Matei, consilier local USR Sector 3

Prezent la fața locului, consilierul local USR Eugen Matei a precizat că a sesizat cu 2 zile înainte Garda de Mediu, via email și prin intermediul unei aplicații a instituției. Dar n-a primit nici măcar număr de înregistrare, ca și cum situația n-ar fi fost urgentă.

Hala-de-sus
În jurul halei sunt depozitate dale și diverse materiale de construcții. Gunoiul e înăuntru. Sursă foto: Eugen Matei, consilier local USR Sector 3

Cu toate astea, din filmare care ne-a fost furnizată de consilierul local USR reiese că, în prima parte a acestei săptămâni, hala era plină ochi cu gunoi. Și nu e clar deloc ce documente au Direcția Generală de Salubritate a Sectorului 3 și firma care deține hala pentru a depozita acolo gunoi menajer.

gunoaie-1
Imagine din hala cu gunoaie, în primele zile ale săptămânii. Sursă foto: Eugen Matei, consilier local USR Sector 3

Într-o parte a halei, la intrare, este și o masă, probabil a celor care păzesc hala sau recepționează gunoiul.

default
Biroul de la intrarea în hala cu gunoaie, în primele zile ale săptămânii. Sursă foto: Eugen Matei, consilier local USR S

La solicitarea politicienilor USR veniți să verifice activitatea din depozit, a sosit la fața locului un echipaj de Poliție. Mai târziu au ajuns și inspectorii Gărzii de Mediu Ilfov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar polițistul local de la Sectorul 3 care asigura paza halei nu le-a permis inspectorilor accesul nici măcar în curtea halei, vreme de circa 2 ore.

Ce autoritate are un poliţist local din Sectorul 3, într-un alt oraș?

În context, potrivit consilierului local Eugen Matei, se pun mai multe probleme legate de legalitate.

„Sunt aici întrebări la care Poliția Locală trebuie să răspundă. Pe de o parte, conform art. 22 din Legea 155/2010, Poliția Locală ar trebui să îşi exercite competenţa pe raza unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale unde îşi desfăşoară activitatea (iar hala e pe teritoriul orașului Popești - Leordeni).

În plus, Poliția Locala și-a încălcat atribuțiile în domeniul protecției mediului, prin nedenunțarea infracțiunilor de mediu de transport și depozitare ilegală de deșeuri (în condițiile în care pe poarta de acces spre hale, unde legal n-ar trebui depozitate gunoaie scrie, pe o hărtie murdată „Pentru descarcare, mergeți pentru înregistrare la Poliția Locală” - n.red.).

descarcare-Politia-Locala-
Sursă foto: Eugen Matei, consilier local USR la Sectorul 3

Politia Locala era obligată să permită acessul GNM în imobil, teren și hala din Popești Leordeni, conform art. 79 din OUG nr. 195/2005 (...)

ADVERTISING

Totodată nepermiterea accesului Poliției Naționale, consilierilor locali și GNM în incinta imobilului reprezinta încălcarea atribuţiilor de serviciu de catre poliţistul local de la faţa locului, conducătorul ierarhic direct care a dispus interzicerea accesului şi sefului Politiei Locale”, a precizat Eugen Matei pentru Spotmedia.ro.

În cele din urmă, Poliția și inspectorii Gărzii de Mediu au intrat în curte. Dar nu și consilierii locali. În plus, nici oamenii legii n-au avut acces în hală, care a fost închisă, pe toată durata controlului.

Berceanu-poza-gunoi-1
Hala plină cu gunoaie, suprinsă dintr-un alt unghi. Foto: Octavian Berceanu

Eugen Matei susține, însă, că mirosul gunoiului depozitat înăuntru se simțea de la mare distanță.

„Din informațiile pe care le avem, un polițist a găsit o ușă deschisă în spatele halei și a reușit să filmeze înăuntru, unde se văd depozitele mari de deșeuri”, a precizat Eugen Matei pentru Spotmedia.ro.

Concluziile unei zile extrem de triste în poarta abuzurilor de la Sectorul 3

Publicată de Eugen Matei - Consilier local Sector 3 pe Joi, 31 martie 2022

Pentru a lămuri situația, consilierii USR Mihaela Văcaru, Eugen Matei și Alexandra Sava au convocat pentru această după-amiază o ședință cu:

  • președinte Consiliului de Administrație al SC Administrare Active Sector 3 SRL, George Costin Odorog
  • directorul general al Direcției Generale de Salubritate Sectorului 3, Roxana – Beatrice Smada
  • directorul general al Direcției Generale de Poliție Locală a Sectorului 3, Adrian Bratu

Aparatul administrativ condus de Robert Negoiță nu a luat, însă, măsurile necesare organizării, așa că întâlnirea nu a mai avut loc, după cum a precizat pentru Spotmedia.ro consilierul local Eugen Matei (USR).

La acest moment, din informații Spotmedia.ro, se lucrează la documentația ulterioară controlului pe care l-au făcut ieri polițiștii și inspectorii Gărzii de Mediu.

Dimineață, în fața halei societății Administrare Active Sector 3 SRL staționa o mașină a Jandarmeriei.

Vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇