Robert Negoiță e urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, pentru contracte cu Rosal cu un prejudiciu de peste 115 milioane de euro

Robert Negoiță e urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, pentru contracte cu Rosal cu un prejudiciu de peste 115 milioane de euro

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, este urmărit penal pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și consecințe deosebit de grave, informează luni DNA.

În dosarul deschis de procurorii anticorupție figurează mai mulți angajați sau foşti angajați ai primăriei, precum și S.C. ROSAL GRUP S.A.

”Faptele reținute ar fi constatate în contextul în care, în perioada anilor 2000-2018, în Sectorul 3 din municipiul București, s-au încheiat 54 acte adiționale la un contract de salubrizare cu S.C. ROSAL GRUP S.A., prin care, fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia.

ADVERTISING

La nivelul Sectorului 3 nu s-ar fi respectat prevederile noii legislații aplicabile actelor”, se arată într-un comunicat al DNA.

Cele nouă persoane fizice care au calitatea de suspect în acest dosar și firma menționată ”ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei (peste 115 milioane de euro) în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup SA”, se mai arată în comunicatul DNA.

Care sunt acuzațiile

Procurorii anticorupție spun că, ”în loc să fie organizate licitații publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 a fost prelungit succesiv cu S.C. ROSAL GRUP S.A. (operator nelicențiat din anul 2013 pentru Sectorul 3), prin acte adiționale care au determinat inclusiv creșterea tarifelor de salubrizare”.

ADVERTISING

”Suspectul Robert Sorin Negoiță ar fi aprobat, întocmit și semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Nota de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 regularitatea operațiunii propuse spre votare.

Sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, suspectul ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local a unui act care, în realitate, viza prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani”, se arată în comunicatul citat.

ADVERTISING

Procurorii îl mai acuză pe Robert Negoiță și că ”ar fi încheiat și semnat în mod nelegal, un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-au crescut frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A”.

De asemenea, ei reamintesc, printre altele, că ”încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3 au fost validate de Instanța de contencios administrativ, în cursul anului 2017”. Față de această sentință Robert Sorin Negoiță a declarat recurs, dar ulterior a renunțat la judecarea recursului.

Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local.

Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte din obligațiile de plată pe care ROSAL GRUP S.A le avea la Primăria Sector 3. Ulterior, acțiunea a fost validată de auditorul public extern, suspecta Mirela Chetreanu (...)”, precizează procurorii.

Procurorii au solicitat Consiliului Local Sector 3 București să comunice dacă Sectorul 3 se constituie parte civilă în cauză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇