Curtea de Apel București a anulat luni Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3, care permitea betonarea mai multor spații verzi din sector. Planul prevedea construirea mai multor blocuri de apartamente, inclusiv pe suprafaţa Parcului Constantin Brâncuși.
Planul Urbanistic Coordonator a fost elaborat de primăria condusă de Robert Negoiţă și aprobat de majoritatea PSD-ALDE a Consiliului General al Capitalei în ianuarie 2019 şi a dat undă verde la construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul Constantin Brâncuși, a unor blocuri cu înălțime de până la 45 de metri pe suprafața care a fost retrocedată din Parcul IOR, precum şi la construirea de blocuri între case.
Aceste lucruri au stârnit nemulțumirea cetățenilor, care l-au atacat în instanță. PUZ-ul a fost anulat de Tribunalul București pe 4 februarie 2021, dar a fost atacată cu recurs. Decizia de acum a Curţii de Apel București este definitivă.
”Respinge ca nefondate excepţiile tardivităţii, nulităţii, inadmisibilităţii şi lipsei de interes în formularea recursului împotriva încheierii de şedinţă din data de 23.10.2020. Respinge recursul formulat de intervenienţii Ene Gabriel Ionel şi Ene Andreea Raluca împotriva încheierii de şedinţă din data de 23.10.2020 ca nefondat. Constată neavenit recursul promovat de recurenţii-intervenienţi Ene Gabriel Ionel şi Ene Andreea Raluca împotriva sentinţei civile nr. 688/04.02.2021. Constată neavenit recursul promovat de recurenţii-intervenienţi Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti şi Primarul Sectorului 3 împotriva sentinţei civile nr. 688/04.02.2021”, se arată în decizia Curții de Apel București.
Pe 9 noiembrie a fost anulat definitiv în instanţă şi Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 6, elaborat de Primăria Sectorului 6 și aprobat de Consiliul General al Municipiului București în februarie 2020, care ar fi permis transformarea unei vaste zone verzi în zonă construibilă.
Pe 26 februarie, după negocieri aprinse, Consiliul General a suspendat - la solicitarea lui Nicușor Dan - Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor 2, 3, 4 (doar documentul care viza zona de sud), 5 și 6.
Primarul general Nicușor Dan a comentat pe Facebook decizia, amintind că în luna martie 2019 a formulat plângere la DNA faţă de adoptarea PUZ Sector 3.
”În februarie 2021, la propunerea mea, Consiliul General a suspendat pentru un an executarea PUZ-urilor de sector. În iunie 2021 am finalizat analiza de legalitate şi de oportunitate a PUZ-urilor de sector, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii constatarea nelegalităţiii şi Prefectului Municipiului Bucureşti, atacarea în instanţă. Aştept în continuare ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să finalizeze verificarea legalităţii”, spune primarul Capitalei.
El arată că ani de zile, urbanismul din Bucureşti a neglijat interesul public şi legea, iar ”consecinţele au fost dispariţia spaţiilor verzi, aglomerarea traficului, pierderea potenţialului turistic al oraşului, insecuritatea juridică şi investiţională (cumperi o casă şi nu eşti sigur că nu te trezeşti cu un bloc pe parcela vecină), distorsionarea pieţei de profesionişti (este preferat arhitectul care obţine un etaj în plus) şi multe altele”.
”Bucureştiul are nevoie de dezvoltare, are nevoie de dezvoltatori privaţi, dar dezvoltarea trebuie să se facă pe baze profesionale corecte, în interes public. Prin noua Comisie Tehnică de Urbanism punem bazele dezvoltării urbane corecte a Bucureştiului şi a unui dialog legitim între administraţie şi investitori”, mai spune primarul Capitalei.