Ministerul Sănătății le răspunde primarilor care vor să schimbe modul de calcul al ratei de infectare

Ministerul Sănătății le răspunde primarilor care vor să schimbe modul de calcul al ratei de infectare

Mai mulți primari au condamnat modul în care este calculată rata de infectare de care depinde încadrarea în cele trei scenarii (verde, galben și roșu).

Cum în funcție de aceste scenarii sunt decise și restricțiile, mai mulți primari de mari orașe din țară au acuzat că sunt ”pedepsiți” pentru că testează mult și, prin urmare, descoperă multe cazuri de coronavirus, astfel că se încadrează în scenariul roșu.

Printre aceștia se numără Dominic Fritz (Timișoara), Gabriel Pleşa (Alba Iulia) și Emil Boc (Cluj Napoca).

ADVERTISING

Replica Ministerului Sănătății nu a întârziat să apară. Andreea Moldovan, secretar de stat în MS, spune că nu ar fi corect să se includă și numărul de teste efectuate în județ, așa cum cer edilii.

”Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe.

ADVERTISING

Din contră, ceea ce trebuie să facem - și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze și el cât mai repede - ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a explicat Andreea Moldovan, citată de Digi24.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇