Dominic Fritz: De ce tot scade USR, sfârșitul carierei lui Dacian Cioloș și candidatura la prezidențiale

Dominic Fritz: De ce tot scade USR, sfârșitul carierei lui Dacian Cioloș și candidatura la prezidențiale

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a vorbit sâmbătă despre scăderea permanentă în sondaje a USR, viitorul lui Dacian Cioloș și a proiectului său politic, dar și despre unde va candida în 2024 – la primăria Timișoara pentru un al doilea mandat sau la președinție.

De ce scade USR?

Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, de ce USR scade în sondaje, Dominic Fritz a explicat că USR nu a reuşit să reaprindă speranţa românilor că există o alternativă în politica din România.

”Da, eu cred că e clar că într-o situaţie în care cele două mari partide sunt împreună la guvernare, PSD şi PNL şi în acelaşi timp susţin un fel de teatru care simulează constant un conflict, opoziţie - putere în momentul ăsta, cred şi eu, pentru USR e mai greu să-şi articuleze mesajul şi în acelaşi timp, cred că putem s-o spunem deschis, există o dezămăgire şi o resemnare  într-o bună parte a populaţiei despre politică în general şi USR nu a reuşit încă să reaprindă, să zicem, speranţa că există cu adevărat o alternativă la această imagine dezolantă pe care o are politica în România”, a declarat Dominic Fritz, citat de News.ro.

📺 Sunt la @PrimaTVRomania, invitatul lui @sebastianzachmann la emisiunea @insiderpolitic

📺 Sunt la Prima TV, invitatul lui Sebastian Zachmann la emisiunea Insider Politic. Discut în primul rând despre Timișoara Capitală Europeană a Culturii, dar și despre forțarea USR să plece de la guvernare sau preferința dintre spatzle și pleșkavița.

Publicată de Dominic Fritz pe Sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Edilul Timişoarei s-a referit şi la momentul în care USR a ieşit de la guvernare.

ADVERTISING

”Nu cred că a fost o alternativă atunci, pentru că această umilire foarte ţintită şi strategică nu putea să se ducă decât la acest rezultat de rupere. Şi eu cred că USR atunci a plecat cu capul sus şi a fost şi un semnal că nu se lipeşte nimeni de scaun şi de putere.

Dar, în acelaşi timp, cred că e şi necesar să spunem şi votanţilor noştri şi tuturor oamenilor că orice proiect politic este un proiect pe termen lung. Orice succes în politica se bazează în primul rând pe tenacitate. Eu cred că cea mai importantă calitate politică este tenacitatea. Să reuşeşti politic, să cazi, să te ridici, să fi înjurat, să continui, să fi criticat, să te aperi şi să mergi mai departe, să ai oameni care nu mai cred în tine şi să te lupţi ca să recâştigi încrederea lor. Asta este o calitate politică.

Şi USR, ca un partid tânăr, trebuie să meargă şi prin faze din asta. Oamenii vor să vadă, ăştia chiar se luptă pentru noi, ăştia chiar au stomacul şi tenacitatea să meargă mai departe şi nu pleacă la primul vânt care adie în faţa lor”, a spus Fritz.

ADVERTISING

Dacian Cioloș, la finalul carierei politice

Dominic Fritz crede și că Dacian Cioloş este la finalul carierei sale politice.

”Eu cred că ce a făcut Dacian Cioloş - pe care, personal îl apreciez - este clar sfârşitul carierei sale politice, pentru că în momentul în care pleci supărat că nu te-ai înţeles cu nu ştiu cine din propriul tău partid, în momentul ăsta cui mai spui că eşti marele luptător împotriva corupţilor şi împotriva neputinţei politice în România? (…) România are nevoie de un partid care se luptă pentru profesori, pentru asistentele medicale, pentru corporatişti, pentru toţi oamenii care muncesc, pentru toţi, oameni care duc banii cu care România îşi susţine prosperitatea”, a precizat Dominic Fritz.

Întrebat dacă Dacian Cioloş va rupe din voturile USR, Fritz este de părere că Cioloş nu mai poate fi luat în serios, fiind la al treilea sau al patrulea proiect politic.

ADVERTISING

”Dacă eşti deja la al treilea sau al patrulea proiect politic, cine te mai ia în serios? Partidele care sunt astăzi la putere tocmai sunt partide care nu sunt doar un partid trend. Sunt partide care s-au înfipt totuşi în sistem şi de aceea, încă o dată, important este să avem un partid care sparge acest monopol PSD-PNL şi care nu este un partid de trend, un partid de lider.

Adică în sondajele pe care le citaţi scrie Reper, paranteză partidul lui Cioloş. Asta din start nu este un partid fezabil. Partidul de lider trăieşte cât trăieşte politic liderul. Avem nevoie de un partid sănătos care, tenace, pe termen lung, livrează pentru români. Şi eu sunt convins că singurul partid care îndeplineşte aceste criterii este USR”, a adăugat Dominic Fritz.

La primărie sau la președinție?

Dominic Fritz a mai spus și că vrea să candideze pentru un al doilea mandat la primăria Timișoarei și nu îl interesează sondajele de opinie, dar și că nu se gândește să candideze la președinția României.

„Proiectul meu şi oferta pe care am făcut-o timişorenilor acum 2 ani a fost din start un proiect pe termen lung, o ofertă pe termen lung, nu poţi schimba lucrurile în 4 ani deci, da, candidez din nou şi mă bucur că din ce în ce mai mulţi timişoreni mă susţin”, a răspuns Fritz.

Întrebat cum stă în sondajele de opinie, Dominic Fritz a subliniat că el nu crede în aceste sondaje de opinie.

”Acuma, ştiţi, întrebarea astea pentru mine e una ciudată, pentru că mie, încă în ziua votului, toată lumea mi-a spus cât de prost stau în sondaje, că o să pierd şi nu ştiu ce. Din câte ştiu, eu stau bine şi nu-mi fac deloc griji în sensul ăsta, dar nu sunt fan al sondajelor de opinie, sunt şi manipulate”, a spus Fritz.

În ceea ce priveşte Consiliul Local Timişoara, edilul spune că reuşeşte să treacă proiectele deoarece ”mulţi dintre consilierii locali nu sunt total bătuţi în cap” şi vor să dovedească faptul că muncesc spre binele oraşului.

”În primul rând, într-adevăr, am obţinut un scor foarte, foarte bun pentru USR PLUS, atunci, am o echipă de consilieri local foarte buni, deci avem aproape o majoritate absolută şi astea, bineînţeles, ajută. Dar am şi învăţat că la nivel local, totuşi, mulţi dintre consilierii locali nu sunt total bătuţi în cap şi au doar interese politice, ci vor, de fapt, sau trebuie şi ei să dovedească că vor binele oraşului şi de aceea, cu câteva mici excepţii, reuşesc să trec proiectele. Din păcate, într-adevăr, colaborarea cu PNL, avem un viceprimar PNL, nu a funcţionat întotdeauna cum aş fi sperat atunci când am făcut acordul de colaborare”, a menţionat Fritz.

Dominic Fritz a subliniat că are colaborări şi cu PSD în Consiliul Local.

”Da, da, s-a întâmplat. Eu aş spune că nu ştiu, 80- 90 % din proiecte chiar trec în unanimitate, pentru că nu sunt neapărat proiecte politice (…) dar au fost şi anumite proiecte mai, să zicem, dificile sau controversate, unde am avut discuţii cu consilierii din PSD în care am explicat de ce eu cred că trebuie să trecem asta, de ce e important pentru oraş şi au fost şi momente în care au votat pentru”, a precizat Fritz.

Întrebat dacă îşi propune să candideze în 2024 la alegerile prezidenţiale, Fritz a exclus acest lucru.

”Proiectul meu este Timişoara. Eu cred în potenţialul Timişoarei. Asta a fost oferta mea pentru timişoreni, să mă implic cu tot ceea ce ştiu şi pot pentru Timişoara, pentru a promova Timişoara, pentru a ridica Timişoara, altceva nu mă interesează”, a spus edilul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇