De ce a făcut Rafila apel la oameni să-şi ia pastilele de iod? O singură persoană din Ilfov a cerut medicamentul la farmacie

De ce a făcut Rafila apel la oameni să-şi ia pastilele de iod? O singură persoană din Ilfov a cerut medicamentul la farmacie

Apelul de ieri al ministrului Alexandru Rafila, ca românii să meargă la medic pentru reţetă şi apoi la farmacie pentru a-şi lua pastilele de iod, vine pe fondul unui dezinteres total al cetăţenilor pentru acest demers.

O singură persoană a venit la farmacie în luna iulie, în judeţul Ilfov, să ridice pastilele de iod.

Datele strânse până acum arată că în Capitală au fost eliberate doar 302 comprimate.

Alte exemple sunt: 15 tablete în Suceava, 25 în Timiş, 10 în Galaţi, 96 în Iaşi.

În acest context, a făcut ministrul Rafila apelul care a panicat niţel populaţia, care a dat buzna la medicii de familie, aglomerându-le programul.

ADVERTISING

Iată ce date a obţinut News.ro despre câte pastile de iod au fost ridicate din farmacii în luna iulie.

Ilfov - Un singur om a venit la farmacie să ridice pastilele de iodură de potasiu. Oamenii pot merge la 36 de farmacii aflate în judeţ. 244.206 persoane reprezintă populaţia eligibilă în Ilfov. 

Suceava - Farmaciile aflate pe lista MS raportează o dată pe lună câte reţete pentru iodură de potasiu eliberează oamenilor.  Sunt 25 de farmacii autorizate să elibereze iodura de potasiu, pe baza prescrierii de la medicul de familie. În luna iulie însă au fost ridicate de la aceste farmacii numai 15 tablete.  

ADVERTISING

Timiş - Din luna iulie până acum au fost ridicate de la farmacie numai 25 de comprimate de iodură de potasiu. 

Galaţi - Raportarea farmaciilor pentru luna iulie arată că 6 persoane au luat reţetele pentru 10 tablete de iodură de potasiu. 3 farmacii din cele 42 aflate pe lista oficială a MS au eliberat aceste medicamente.  

Iaşi - Au fost eliberate numai 96 de tablete de iodură de potasiu pentru 38 de persoane luna trecută. 

Bucureşti - aici există cele mai multe farmacii de unde oamenii pot ridica pastilele.

ADVERTISING

Datele raportate până acum arată că au fost distribuite 302 comprimate pentru 172 de pacienţi.

Lista cu farmaciile care distribuie gratuit tabletele poate fi consultată AICI

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut apel la românii sub 40 de ani să facă demersurile pentru a intra în posesia pastilelor de iod.

Iată ce trebuie să faci ca să obții pastilele de iod

Declarațiile ministrului au venit în contextul în care Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Astfel, luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat să li se permită inspectorilor internaţionali accesul la centrala nucleară, cerându-le soldaților să conștientizeze că „orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇