Cum se dau pastilele cu iod la ţară: Pacienţii trebuie să meargă la ocazie, zeci de kilometri

Cum se dau pastilele cu iod la ţară: Pacienţii trebuie să meargă la ocazie, zeci de kilometri

Sunt mari probleme pentru pacienţii de la sate care vor să îşi ia pastilele de iod, asigurate gratuit de Ministerul Sănătăţii.

Pacienţii sunt puşi pe drumuri zeci de kilometri ca să ajungă la o farmacie care să aibă aceste medicamente, pentru că există o listă aprobată de MS şi doar acolo se găsesc pastilele.

Un caz concret

Dr. Mihaela Pop este medic de familie în comuna Gratia, din judeţul Teleorman.

Ea a explicat că în cele mai multe zone rurale în care nu există farmacii desemnate de MS pentru a primi iodură de potasiu va fi dificil ca oamenii să intre în posesia medicamentului, pentru că trebuie să se deplaseze cu reţeta în alte localităţi sau oraşe, în care există aceste farmacii trecute în lista oficială.

ADVERTISING

Medicul relatează cazul său concret: „Cabinetul meu este în judeţul Teleorman, într-o comună care se numeşte Gratia şi care se află la 30 de kilometri de oraşul Videle, cel mai apropiat oraş, şi la 95 de km de capitala de judeţ. Nu există mijloc de transport pentru a ajunge la Videle şi nici la Alexandria. Trebuie mers cu o ocazie până într-o comună învecinată şi de acolo luat un autobuz până la locul de destinaţie.

(...) Noi în comună avem farmacie, o farmacie foarte bună, dar nu este pe lista Ministerului Sănătăţii".

ADVERTISING

În plus, există chiar şi oraşe fără farmacii eligibile: „Oamenii din Zimnicea, deşi sunt în oraş, vor trebui să meargă la Alexandria, la vreo 70 de kilometri”.

Dacă punem la socoteală cheltuielile mari cu transportul pe astfel de distanţe, practic pastilele de iod nu mai pot fi considerate ca fiind asigurate gratuit de stat.

Ar fi fost mai simplu dacă o persoană putea să aducă pastilele şi pentru vecinii din sat, dar nu se poate.

„Pacientul trebuie să vină personal sau cineva împuternicit, dar notarial. În farmacie se semnează un acord pentru primirea tratamentului şi acest acord se semnează pe baza buletinului şi se semnează de către respectiva persoană, nu poate să meargă nea Gheorghe să semneze pentru jumătate de sat, nu cred că ar vrea niciun farmacist să facă aşa ceva", adaugă medicul.

ADVERTISING

400 de localităţi fără medic

În plus, există 400 de localităţi care nu au deloc medic de familie, iar oamenii sunt nevoiţi să meargă în alte localităţi pentru a-şi lua reţeta pentru iodură de potasiu.

"În localităţile unde nu există medic de familie, respectivele persoane sunt înscrise la medicii din împrejurimi, unii mai aproape, alţii mai departe, probabil că vor merge la respectivul medic şi de acolo vor merge în oraşul arondat şi îşi vor lua. Este un fel de „Mircea fă-te că lucrezi acest program”, adică a fost conceput după părerea mea foarte prost", spune dr Pop.

O posibilă soluţie

La capitolul soluţii, dr. Pop spune că una ar putea fi distribuirea acestor pastile de către asistentul comunitar din zonele rurale.

„Eu nu mă pricep la management sanitar, dar mă gândesc, avem asistent comunitar în comună, plătit de DSP. Nu era o idee, având în vedere care sunt persoanele eligibile, făceam imediat o catagrafie, era simplu, scoteam din celebrul nostru SIUI, nu era o idee să i se dea acelei domnişoare numărul de pastile, eu să-i dau reţeta şi omul să se ducă să-şi ia de la asistentul comunitar? Era mult mai simplu!

Sunt condiţii normale de păstrare, cum păstrăm şi algocalminul”, a precizat medicul.

Iată lista farmaciilor care vor distribui gratuit comprimatele de iodură de postasiu  - Lista-Farmacii-Iod-pe-judete.pdf (ms.ro)

Ministrul Rafila a dat detalii despre iodura de potasiu: Cine şi câte pastile trebuie să ia, când și cum se păstrează (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇