„Dacă crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri”

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

Gândurile au mai multă putere decât credem. Cumva 2022 a fost pentru mine o încheiere de multe capitole. Unele dureroase, abrupte și care adunaseră istorii frumoase și cuprinzătoare. Doar că orice carte bună are mai multe capitole și pentru a trece la următorul, nu poți lăsa neîncheiat precedentul. Sau poți căuta să le lași, dar nu se mai leagă micile amănunte care fac diferența. Fiecare închidere și deschidere de capitol a început în mintea mea. Iar de acolo a fost o chestiune de săptămâni sau luni până când să se întâmple. Fix cum a rezumat Henry Ford: „Dacă crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri”.

ADVERTISING

Pentru că mintea poate construi castele dar și să alunece în cele mai întunecate abisuri la fel de ușor, studii și experiențe personale arată că o gândire pozitivă ajută. Iar gândirea pozitivă se poate aplica în relații, în activitatea profesională, în ceea ce privește finanțele și în absolut orice. În urmele de înțelepciune devenite virale se poate citi că „florarea soarelui își găsește mereu soarele spre care să se îndrepte, chiar și în cele mai întunecate zile”. De ce nu am fi și noi la fel?!

Am ajuns să dăm peste speakeri motivaționali la tot pasul. Unii buni, alții mediocri, ca să nu le spun impostori. Ca în orice alt domeniu. Realitatea este că au apărut pentru că noi îi căutăm pe cei care ne pot servi drept antrenori pentru gândurile noastre. La fel cum mersul la sală devine mai eficient când există un antrenor care să ne ghideze. Partea cea mai frumoasă este că în acest proces putem învăța cum să fim proprii noștri antrenori și cum să ne cultivăm gândurile bune care ne ajută. Există cursuri, există studii, există chiar și documentare care pot ajuta în acest proces de transformare. Primul pas este un zâmbet. Poate și un gând bun. Apoi lumea se modelează, treptat, mult mai ușor.

ADVERTISING

Dacă petreceți timp pe LinkedIn, eu am trecut acolo rapid prin cursul „Cultivating a Growth Mindset”, care pune într-o oră bazele unei gândiri optimiste orientate spre clădirea viitorului în direcția dorită. Îl puteți urma gratuit via linkul de pe spotmedia.ro. 

Pentru ca ecuația să funcționeze, mintea nu e suficientă. Trebuie urmată și de planuri ceva mai concrete, o direcție și mai ales de libertatea de a greși. Pentru că orice învățare, orice încercare și orice lucru nou nu va fi lipsit de greșeli. Important este să fie cumva sub control și să nu ne pună și îi pună pe alții în vreun pericol. Restul face parte din farmecul dezvoltării personale. Eliberați de gândul că am putea greși și greșelile ar fi capăt de drum (ceea ce, desigur, nu încape într-o metaforă așa frumoasă în cazul unor doctori sau arhitecți, de exemplu), ne va fi mult mai simplu să ne gândim că putem.

ADVERTISING

Da, putem face orice dorim! Putem ajunge orice visăm! Important este să credem asta și să facem tot ceea ce ține de noi ca să creadă și ceilalți că visurile noastre sunt posibile.

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇