Criț (STB): Am primit aproape 300 de solicitări de angajare. Vor exista „cu siguranţă” concedieri

Criț (STB): Am primit aproape 300 de solicitări de angajare. Vor exista „cu siguranţă” concedieri

Directorul general al STB, Adrian Criţ, a anunţat, marţi, că se fac verificări pentru identificarea tuturor celor care au participat la declanşarea protestului ilegal. Aceștia urmează să fie cercetaţi de Comisia de Disciplină. Criţ a precizat că vor exista „cu siguranţă” concedieri în urma grevei ilegale și a anunțat, totodată, că există foarte multe solicitări de angajare.

„Oricât de mare ar fi nemulţumirea unor angajaţi, oricât de mari ar fi neajunsurile, respectul faţă de cetăţean trebuie să primeze. Nevoile oraşului trebuie să primeze, zi de zi. Conştientizarea faptului că, împreună cu angajaţii STB, trebuie să respectăm programul de transport şi să ne îndeplinim serviciul faţă de bucureşteni este cel mai important lucru pentru reforma STB. De acolo trebuie să plecăm, de la mentalitate (...)

Este o procedură internă, în conformitate cu Contractul colectiv de muncă, practic urmează să fie efectuate nişte notificări (către cei care urmează să fie cercetați pentru participarea la greva ilegală (…) Aşa cum precizam, căutăm vinovaţii, cei care au declanşat această grevă ilegală. Analizăm. Credeţi-mă că sunt foarte multe solicitări de angajare urmare a anunţului postat de noi pe site. Doar astăzi s-au făcut 60 de solicitări, ieri erau 230. Contează să ne schimbăm mentalitatea”.

Criţ a explicat că „responsabilitatea majoră a acestui miting ilegal revine celor care au declanşat această grevă”.  

„În anul acesta am identificat o serie de probleme vis-a-vis de condiţiile de muncă şi vom interveni punctual (...) aceste condiţii nu sunt de acum, de anul trecut, de acum doi ani, sunt probleme de zeci de ani (...) Eu nu am spus că nu se vor rezolva problemele, pe lista de achiziţii existau aceste achiziţii pentru remedierea acestor probleme”, a mai declarat directorul general al STB.  

Întrebat ce i-a determinat pe angajaţi să revină pe traseu, Criţ a afirmat:

„Angajaţii fideli instituţiei şi cetăţeanului au conştientizat faptul că-şi vor pierde locul de muncă dacă nu revin pe traseu”.  

De asemenea, întrebat dacă a primit datele cu privire la cei care au participat la protest, Criţ a precizat că ”au început să vină datele respective care vor fi analizate în comisiile de cercetare disciplinară. Probabil că o să fie angajaţi concediaţi. Cu siguranţă”.  

Directorul general al STB a subliniat că toate abonamentele vor fi prelungite cu numărul de zile în care cetăţenii nu au putut circula.  

El a anunţat o serie de investiţii la Societatea de Transport Bucureşti.

Cum explică Petrariu prelungirea inutilă a grevei și reluarea activității abia marți dimineață

Vasile Luliu Petrariu - președintele Sindicatului Transportatorilor din STB SA - a fost audiat la Poliţie, în cursul dimineții de marți, în cazul grevei ilegale de la STB. La finalul audierilor, întrebat de jurnaliști dacă i se pare că dosarul este unul corect sau nu, Petrariu a refuzat să comenteze.

Iată cum a explicat, însă, liderul sindical încetarea protestului și ce consideră că a obținut, prin intermediul lui:

„Aşa cum aţi văzut, în această dimineaţă s-a reluat activitatea. Aseară am avut o discuţie cu membrii CA la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, care a durat peste două ore, am discutat toate aceste probleme, inclusiv revendicarea referitoare la demisia directorului general.

Membrii CA au venit cu rugămintea să vorbim cu salariaţii pentru a-şi relua activitatea, ei angajându-se să preia ei problemele noastre, să le discutăm cu membrii CA, iar ei, în perioada următoare, să analizeze din punct de vedere profesional activitatea directorului general şi vor lua o decizie. Au spus că situaţia asta i-a luat pe nepregătite şi nu au avut timp să pregătească o fundamentare în acest sens”, a precizat Petrariu.

De fapt, CA ar trebui oricum să evalueze constant activitatea directorului general al STB SA. În consecință, în ultimele zile de grevă, sindicatul condus de Petrariu n-a obținut, practic, nimic, în condițiile în care, încă de la finele săptămânii trecute, directorul Adrian Criț anunțase că este dispus să deschidă negocierile pentru contractul colectiv de muncă și să le asculte doleanțele protestatarilor.