Greva STB: Directorul e deschis la negocieri de contract. Parchetul face dosar penal. Care sunt revendicările şoferilor

Greva STB: Directorul e deschis la negocieri de contract. Parchetul face dosar penal. Care sunt revendicările şoferilor

Deși Tribunalul București a decis că protestul de la STB trebuie să înceteze imediat, iar șoferii și vatmanii să iasă din nou pe trasee, deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat. Niciun autobuz, tramvai sau troleibuz nu circulă în Capitală. Și nici nu e clar când anume va reveni la normal transportul public.

Între timp, Parchetul Sectorului 3 a deschis un dosar penal în legătură cu organizarea grevei.

La chemarea sindicatului, şoferii și vatmanii sunt prezenți de la ora 4, în depouri și autobaze, dar nu ies pe trasee. Şoferii prezintă scuze publicului călător, dar spun că trebuie şi ei înţeleşi.

Primarul Nicuşor Dan i-a chemat pe şefii de autobază la discuţii, la ora 12. Iar directorul STB este dispus să renegocieze contractul colectiv de muncă, doar dacă angajaţii revin azi la muncă.

ADVERTISING

Ce vor angajaţii

Într-o intervenţie la Antena3, un şofer foarte supărat, aflat la Autobaza Băneasa, spunea că sunt angajaţii sunt nemulţumiţi pentru s-au scos autobuzele care îi duceau de acasă la autobaze şi acum sunt obligaţi să folosească maşinile personale pe cheltuiala proprie, ca să ajungă la serviciu.

În plus, angajaţii STB reclamă lipsa pieselor de schimb şi faptul că nu le sunt respectate condiţiile de muncă din contract.

"Avem salarii de 4.200 si atâta tot", a subliniat şoferul.

Salariaţii cer, în primul rând, demisia directorului STB Adrian Criţ: "dacă nu poate să ne înţeleagă, să ne reprezinte, atunci să plece".

ADVERTISING

Ce transmite directorul

De cealaltă parte, directorul STB spune că angajaţii îşi riscă jobul continuând protestul, după decizia instanţei care îi obligă să revină la lucru.

”Suntem în aceeaşi situaţie ca ieri. Suntem deschişi dialogului, ne cerem scuze bucureştenilor. Vom face tot ce e posibil ca să deblocăm această situaţie. Sentinţa judecătorească e executorie. Angajaţii să înţeleagă că îşi periclitează locul de muncă. Cineva, cu bună ştiinţă, a încălcat contractul colectiv de muncă”, a declarat directorul Criţ, la Digi 24.

El propune sindicatului reprezentativ deschiderea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă, dar cu condiţia ca vineri angajaţii STB să iasă pe traseu.

"Concret, propun deschiderea negocierilor contractului colectiv de muncă, chiar începând cu ziua de luni. Astăzi voi retransmite acest lucru în atenţia sindicatului reprezentativ, condiţionând faptul că angajaţii trebuie să intre de astăzi pe traseu. Nu cred că cetăţenii trebuie să sufere doar pentru orgoliul unor lideri", a afirmat Adrian Criţ.

Directorul general al STB a apreciat că angajaţii STB au fost manipulaţi de conducerea sindicatului şi că vor suporta consecinţele regulamentului intern.

angajati-greva-STB
Foto: Spot.Media.ro

Ce face Nicuşor Dan

Pe de altă parte, primarul Nicușor Dan este la sediul STB încă de la 6 dimineaţa. S-a întâlnit cu executorii judecătoreşti, care vor merge azi în fiecare depou şi autobază, pentru a-i informa pe angajaţi că instanţa îi obligă să revină la lucru.

ADVERTISING

Apoi, a ieşit la declaraţii şi a anunţat că i-a chemat la discuţii pe şefii de autobaze, la ora 12, la sediul STB.

"Întâlnirea nu e o negociere, e o informare către angajații STB că nu ne jucăm cu chestiunea asta", a subliniat edilul.

Nicusor-Dan-STB
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

La metrou e arhiplin

La metrou, este din nou foarte aglomerat, după ce transportul subteran a rămas singura variantă accesibilă bucureştenilor, în condiţiile în care Uber şi Bolt au din nou preţuri duble.

Dosar penal

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în legătură cu organizarea grevei de către salariaţii STB.

Oficiali ai Parchetului au declarat pentru Agerpres că a fost deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări in rem, cu privire la declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor legale. Ancheta a fost demarată în urma unei sesizări primite de la Brigada de Poliţie pentru Transportul Public.

STB a făcut ieri apel la simțul de responsabilitate al angajaților săi și le-a solicitat în mod public să reia imediat activitatea de transport.

E greu de spus, la acest moment, când anume se va relua circulația autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor prin București, după un orar normal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇