Cele 5 cauze care provoacă jumătate din accidentele din România și ce abatere are o mortalitate de 90%

Cele 5 cauze care provoacă jumătate din accidentele din România și ce abatere are o mortalitate de 90%
Foto: ISU Cluj

În anul 2021 au avut loc 4.915 accidente grave de circulație pe drumurile din România, iar mai mult de jumătate dintre acestea, adică peste 2.700 de accidente, au fost cauzate de 5 tipuri de abateri.

Viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea de prioritate pietonilor, abateri ale bicicliștilor și neacordare de prioritate altor vehicule au fost primele 5 cauze ale accidentelor rutiere grave în 2021, potrivit unui raport anual al Poliției.

Și, deși au fost cu peste 20% mai puține accidente grave decât în 2020, numărul morților a crescut cu 8%, la 1.779 de persoane. De asemenea, 3.790 de oameni au fost răniți grav.

ADVERTISING

De departe, abaterea cu cel mai ridicat indice al mortalității este adormitul la volan. Astfel, au fost 67 de morți și 63 de răniți grav în 75 de accidente, însemnând o mortalitate de aproape 90% (89,3%).

Dintre cauzele cele mai frecvente ale accidentelor, pietonii pe partea carosabilă înregistrează o mortalitate de aproape 60%.

Mai mult de o treime din totalul de aproape 1,8 milioane de amenzi date anul trecut au fost pentru depășirea vitezei regulamentare, iar peste 200.000 de permise au fost reținute.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇