Ce-a făcut Nicușor Dan pentru apa caldă și căldura bucureștenilor, în 2023. Ce spun cifrele, comparativ cu anii trecuți

Ce-a făcut Nicușor Dan pentru apa caldă și căldura bucureștenilor, în 2023. Ce spun cifrele, comparativ cu anii trecuți

Primăria Municipiului București (PMB), companiile sale municipale și firmele pe care le-au contractat au reușit să înlocuiască, în 2023, circa 50 de kilometri de conductă magistrală de termoficare.

E mult față de anii trecuți. Vă reamintim că în 2021 s-au înlocuit doar 28,6 km de conductă, iar în 2022, doar 32,01 km (aici găsiți situația comparativă, într-o analiză a SpotMedia.ro).

Dar e puțin față de ce promitea Nicușor Dan, după alegerile din 2020. La acel moment, primarul Capitalei susținea că s-ar putea înlocui 100 km de conductă magistrală pe an.

Iată, pe larg, situația șantierelor anunțate la început de mandat de primarul general, dar și a celor noi, deschise cu finanțare europeană și a celor pe care le gestionează companiile municipale Termoenergetica SA și Energetica Servicii SA.

Șantierele anunțare în 2021. Ce s-a făcut. Ce mai durează

Nicușor Dan a anunțat, în februarie 2021, primele lucrări de înlocuire de conducte magistrale de termoficare.  

Era vorba despre înlocuirea a circa 60 km de conductă cu banii PMB (ulterior și cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării – n.red.). Volumul de lucru era împărțit în 7 obiective.

ADVERTISING

Proiectarea lucrărilor era făcută de Compania Municipală Energetica Servicii SA (fostă Energetica SA – n.red.). Inițial, compania urma să se ocupe și de lucrări. Ulterior, PMB a decis că de unele dintre obiective să se ocupe alte firme.  

La acel moment, primarul general susținea că multe dintre aceste lucrări urmau să se facă repede. Motivul: era nevoie de ele ca să poată începe înlocuirea de conducte pe bani europeni.

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat pe teren. Necesarul de lucrări a fost reevaluat, în cazul unora dintre obiective.

muncitor-RADET-1
Muncitor la rețeaua de termoficare. Foto: Alexandru Nistor

Dar per total, dintre cele 7 obiective, au fost finalizate 3 și au fost înlocuiți circa 21 km de conductă magistrală.

Iată situația celor 3 obiective finalizate:

  • Obiectivul 2 (zona Bobocica) – aproximativ 7 km înlocuiți
  • Obiectivul 6 Progresu-Ferentari – 12,2 km înlocuiți  (mai sunt doar lucrări conexe de finalizat)
  • Obiectivul 7, Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei) – 1,7 km înlocuiți  

Celelalte 3 obiective în lucru măsoară 31,4 km de conductă, din care s-au schimbat deja 21,1 km.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adunat, în 2023, 16,19 km s-au înlocuit, în cadrul tuturor obiectivelor.

Iată situația, pe fiecare dintre cele 3 obiective aflate încă în lucru:

  • Obiectivul 1 - Magistrala 1 Sud - Pantelimon

Are 12,38 kilometri, pe care trebuie să-i înlocuiască asocierea de firme Elsaco Electronic - Sicor S.R.L.

Contractul cu PMB s-a semnat pe 29 octombrie 2021 (la un an de când Nicușor Dan și-a preluat mandatul). Dar ordinul de începere a lucrărilor s-a dat abia după 8 luni, pe 4 iulie 2022.  De la acel moment, firmele aveau la dispoziție 21 de luni ca să finalizeze lucrarea.

În 2022, Elsaco și Sicor au înlocuit 2,25 km conductă. Iar în 2023 au înlocuit încă 5,2 km de conductă.

Așa că mai au de înlocuit, în 2024, peste 4 km de conductă. Cum cele 21 de luni expiră în aprilie, e puțin probabil ca termenul să fie respectat.

ADVERTISING
  • Obiectivul 4 Magistrala II-III Grozăvești

Are 11,026 km de conductă pe care trebuie să-i înlocuiască Energetica Servicii SA.

Contractul s-a semnat în 31 decembrie 2021 (la un an și 2 luni de când și-a preluat Nicușor Dan mandatul). Iar pe 1 martie 2022 s-a dat ordinul de începere, în baza căruia compania să înlocuiască toată lungimea de conductă, în 23 de luni.

A înlocuit, în 2022, 3,071 km de conductă. În 2023, a mai înlocuit încă 3,854 km de conductă.

Așa că în 2024 i-au mai rămas 5,135 km de conductă magistrală de înlocuit.

  • Obiectiv 5 - Magistrala Progresu Berceni

Are 7,578 km de conductă de înlocuit. Lucrările trebuie realizate de Construcții Erbașu – Consix Construcții SRL.

Contractul s-a semnat pe 29 octombrie 2021 (la un an de când Nicușor Dan devenise primar – n.red.). Dar ordinul de începere a lucrărilor s-a dat abia peste mai bine de jumătate de an, în mai 2022.

S-au înlocuit deja aproape toate conductele necesare. Doar în 2023 s-au înlocuit 4,806 km. Și au mai rămas, pentru anul 2024, de schimbat 790 de metri.

Acestor obiective li se mai adaugă și cel de-al 7-lea. Acesta presupune înlocuirea a 10 km de conductă de pe Magistrala II Sud, în zona Colentina. E un proiect pe care urmează să-l înceapă Energetica Servicii SA, în 2024.

Suplimentar, tot Energetica Servicii a finalizat încă un obiectiv care nu figura în lista primelor asumate. Este vorba despre 3,6 km de conductă înlocuită pe Magistrala I Vest. E o lucrare pe care primarul Nicușor Dan a anunțat că o inaugurează pe 1 februarie 2024.

mucitori-canal-1
Muncitori în pauză, pe un șantier în care se înlocuiește conducta magistrală. Foto: Alexandru Nistor

Câte conducte magistrale a înlocuit Termoenergetica SA

Compania Municipală Termoenergetica SA - cea care gestionează rețeaua de conducte și puncte termice din oraș - poate înlocui conducte uzate în 2 moduri:

  • cu angajații proprii. A înlocuit, în acest mod, 14,13 km de conductă magistrală, în anul 2023.
  • cu ajutorul firmelor contractate (Turboenergy Power Chișinău, Energomontaj & Clay Work Bucharest etc). În 2023, s-au înlocuit astfel, adunat, circa 7,6 km de conductă magistrală.

Per total, Termoenergetica SA a înlocuit, în anul 2023, aproape 15 kilometri de conductă magistrală. Asta în condițiile în care doar în baza acordurilor cadru cu firmele Turboenergy Power Chișinău și Energomontaj & Clay Work Bucharest putea înlocui 29,2 km de conducte magistrale.

La solicitarea spotmedia.ro, PMB a transmis că Termoenergetica s-a confruntat cu niște limitări.

Mai exact, prioritate au avut șantierele pe bani europeni, iar Termoenergetica şi firmele cu care lucrează au intervenit suplimentar, cu așa-numite „lucrări de primă urgență”.

Cum au mers șantierele pe bani europeni

Cu bani europeni, PMB poate înlocui 212 km de rețea primară de termoficare.

Pentru înlocuirea primelor conducte, PMB a împărțit primele lucrări în 5 loturi și a semnat contracte cu două asocieri de firme.

Iată care sunt acestea și cât a lucrat fiecare, în 2023:

  • Pe loturile 1 și 2 Elsaco Electronic SRL, SICOR SRL și Energomontaj SA au înlocuit 6,82 km de conductă magistrală (dintr-un total de 40,72 km contractați). În 2024 ar putea înlocui încă 33,8 km de conductă.
  • Pe loturile 3 și 4, Construcții Erbașu și Consix Construcții SRL au înlocuit 3,43 km (dintr-un total de 41,4 km contractați). În 2024, firmele ar putea înlocui încă 8,9 km de conductă.
  • Pe lotul 5, Elsaco Electronic SRL, SICOR SRL și Energomontaj SA și IPCT Instalații au înlocuit 1,58 km de conductă (dintr-un total contractat de 24,17 km). În 2024, firmele ar putea înlocui încă 15,6 km.

Per total, cu bani europeni s-au înlocuit, în 2023, 11,83 km de conductă magistrală.

În 2024, ar urma să se înlocuiască, tot din bani europeni, în baza acelorași contracte, încă 58,3 km de conductă magistrală.

Vom reveni, pe larg, cu datele despre aceste lucrări și străzile din București pe care se va săpa pentru a schimba conductele.

Ajută toate aceste lucrări? Cu siguranță. Cât anume ajută e greu de cuantificat. Potrivit Termoenergetica, în continuare, 80% din rețeaua de distribuție a agentului termic din București trebuie înlocuită.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇