Câți dintre români cred că în țară lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună și care e cea mai mare îngrijorare - Sondaj INSCOP

Câți dintre români cred că în țară lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună și care e cea mai mare îngrijorare - Sondaj INSCOP

Doar 30,8% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună, procentul fiind în creştere faţă de acum 10 ani, dar şi faţă de acum o lună.

Pentru o treime dintre români, cea mai importantă sursă de îngrijorare o reprezintă posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România, pe locul al doilea situându-se creşterea preţurilor, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Direcţia ţării

30,8% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 25,5% în martie şi 24,8% în ianuarie), în timp ce 62,5% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării (faţă de 70,6% în martie şi 69,7% în ianuarie).

ADVERTISING

6,7% reprezintă ponderea non-răspunsurilor (comparativ cu 5,4% în martie şi 5,5% în ianuarie).

Cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună în România în special votanţii PSD-PNL, cei cu vârsta între 18 şi 29 de ani şi persoanele cu venituri foarte ridicate. Sunt de părere contrarie în proporţii semnificativ mai ridicate decât media votanţii AUR şi persoanele cu venituri foarte mici.

Cea mai importantă sursă de îngrijorare

  • 33% dintre români sunt îngrijoraţi cel mai mult de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România (comparativ cu 9,9% în mai 2014)
  • 28,6% sunt îngriforați de creşterea preţurilor (faţă 24,5% în mai 2014)
  • 18,5% de înrăutăţirea stării de sănătate (faţă de 17% în mai 2014)
  • 5,5% de deteriorarea mediului înconjurător (2,4% în mai 2014)
  • 4,9% de diminuarea veniturilor (16% în mai 2014)
  • 4,7% de pierderea locului de muncă (22,7% în mai 2014),î
  • 1,7% sunt îngrijoraţi de producerea unor calamităţi naturale (2,6% în mai 2014)
  • 1,9% de alte probleme (3,7% în mai 2014)
  • 1,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare
ADVERTISING

Sunt îngrijorate de creşterea preţurilor în special persoanele cu vârsta între 18 şi 29 de ani, persoanele cu studii primare şi persoanele care lucrează la stat.

Înrăutăţirea stării de sănătate este o îngrijorare împărtăşită semnificativ peste medie mai ales de persoanele în vârstă, inactivi potenţial activi, care au cont pe Facebook şi care locuiesc în urbanul mic.

Persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani, gulerele albe şi locuitorii din regiunea Sud Est sunt categoriile socio-demografice cele mai îngrijorate de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România.

ADVERTISING

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.

Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇