Avocații cer sesizarea CCR pentru blocajul din Justiție: Procesele sunt înghețate, din cauza problemelor cu salariile

Avocații cer sesizarea CCR pentru blocajul din Justiție: Procesele sunt înghețate, din cauza problemelor cu salariile

Uniunea Naţională a Barourilor din România solicită sesizarea CCR pentru a fi rezolvat un conflict de natură constituţională între Guvern şi autoritatea judecătorească.

Este vorba despre blocajul apărut în Justiţie, magistraţii şi personalul auxiliar având revendicări de natură salarială.

UNBR a adresat, luni, un memoriu autorităţilor competente - preşedinte, premier, preşedintele CSM, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului - prin care le solicită să sesizeze CCR, care ar urma să constate un conflict de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi autoritatea judecătorească reprezentată prin CSM, pe de altă parte.

ADVERTISING

Avocaţii arată, în memoriu, că, începând cu luna iunie 2023, ”sistemul judiciar a fost grav perturbat ca urmare a protestelor declanşate de instanţele judecătoreşti, care au decis amânarea judecării tuturor cauzelor considerate ca neavând un caracter urgent, precum şi amânarea efectuării procedurilor prealabile fixării primului termen de judecată în aceste cauze”.

”În momentul de faţă, activitatea majorităţii judecătoriilor şi tribunalelor din ţară este afectată în urma măsurii de protest adoptată prin hotărâri ale adunărilor generale din luna decembrie 2023 şi menţinută prin hotărârile adoptate în luna ianuarie 2024”, se arată în document.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avocaţii susţin legitimitatea revendicărilor judecătorilor, procurorilor şi personalului auxiliar (legat de plata unor drepturi salariale) şi consideră inacceptabilă nesocotirea de către alte puteri ale statului a drepturilor consfinţite prin hotărâri judecătoreşti definitive.

"Începutul anului 2024 este în continuare afectat de blocajul sistemului judiciar, fără a se preconiza o soluţie concretă pentru reluarea activităţii tuturor instanţelor judecătoreşti.

UNBR, în calitate de persoană juridică de interes public, are obligaţia ca în numele avocaţilor să promoveze şi să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor, în special dreptul la un proces echitabil, soluţionat într-un termen rezonabil.

ADVERTISING

În lumina acestui deziderat, UNBR apreciază că, atât timp cât dialogul instituţional nu a fost de natură să ducă la rezolvarea situaţiei, singurul demers juridic care poate avea ca efect soluţionarea problemelor divergente dintre autoritatea executivă şi autoritatea judecătorească îl constituie sesizarea Curţii Constituţionale în vederea dezlegării unui posibil conflict de natură constituţională", mai spune UNBR.

Începând cu luna decembrie a anului trecut, mai multe instanţe din ţară au decis ca toate procesele, cu excepţia urgenţelor, să fie amânate până când Guvernul va satisface revendicările magistraţilor cu privire la plata unor drepturi de natură salarială.

De asemenea, grefierii şi personalul auxiliar au declanşat proteste în toată ţara, având aceeaşi revendicare - plata unor drepturi salariale restante.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇