Executivul a decis, luni, prin hotărâre de guvern, suplimentarea din Fondul de rezervă a bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public şi Ministerului Justiţiei. Banii vor acoperi și parte din drepturile salariale pe care magistrații și le-au acordat singuri retroactiv.
Hotărârea prevede suplimentarea bugetului ÎCCJ „cu suma totală de 767.000 lei, din care la capitolul ”Cheltuieli de personal” cu 639.000 lei şi la ”Alte cheltuieli” cu 128.000 lei, reprezentând dobânzi legale moratorii şi/sau penalizatoare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023”.
Suma respectivă este destinată achitării drepturilor de natură salarială stabilite prin titluri executorii în favoarea personalului din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din cadrul celorlalte instanţe judecătoreşti, pentru care termenele eşalonate de plată se împlinesc în anul 2023, precum şi a accesoriilor aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii, mai arată sursa citată.
Proiectul de hotărâre mai „aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul „Cheltuieli de personal”, cu 333.000 lei - credite de angajament şi credite bugetare”. Suma este destinată exclusiv plăţii drepturilor salariale restante în anul 2023, aflate în tranşa a cincea de plată, pentru personalul Ministerului Public pentru care procurorul general are calitatea de ordonator principal de credite.
Proiectul aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2023, la capitolul „Cheltuieli de personal” cu 27.300 lei credite de angajament şi credite bugetare şi „Alte cheltuieli” cu suma de 8.700 lei credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.
De asemenea, aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2023, la capitolul „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, cu 12.370 lei credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Institutul Naţional de Expertize Criminalistice.
„Sumele sunt destinate achitării diferenţelor de natură salarială, stabilite în favoarea personalului din Ministerul Justiţiei – aparat propriu şi instituţiile subordonate/aflate în coordonare, pentru care termenele eşalonate de plată se împlinesc în anul 2023”, prevede sursa menţionată.
Ciolacu a cedat și a modificat "ordonanța trenuleț"
Practic, Guvernul a cedat șantajului din instanțe, iar magistrații vor primi salariile pe care și le-au acordat singuri retroactiv.
Confruntat cu proteste şi procese amânate în multe instanţe din ţară, inclusiv la Tribunalul Bucureşti, Marcel Ciolacu a scos din „ordonanța trenuleț” articolul controversat nr. 8, care prevedea achitarea eșalonată pe 7 ani și prin titluri de plată a drepturilor salariale câștigate în instanţă de către angajații din Justiție.
Este vorba de o creștere retroactivă a salariilor cu circa 25%.
Guvernul trebuie să plătească nu mai puțin de 16 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro – circa 1% din PIB), suplimentar față de suma bugetată, pentru a achita majorările de salarii din justiție pe care judecătorii și le-au acordat retroactiv.
Magistrații au de încasat, fiecare, restanțe cuprinse între 10.000 și 30.000 de euro.
Iniţial, Guvernul a decis prin OUG o formă de achitare eșalonată a drepturilor salariale obținute în instanţe de cei din justiție. Însă Ciolacu a cedat la presiunile magistraților după ce a avut-o joi o întâlnire cu șefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu.
Adunarea generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti a decis joi ca toate procesele de la această instanţă, cu excepţia urgenţelor, să fie amânate până când Guvernul va satisface revendicările angajaţilor din sistem. În aceeași zi, judecătorii de la Tribunalul Arad au hotărât să ia aceeaşi măsură.
Magistraţii s-au alăturat protestelor declanşate în toată ţara de grefierii şi personalul auxiliar din instanţe şi Parchete.