Cazanciuc spune că avea un salariu de 80 de dolari pe lună când era procuror. Acum pensia unui magistrat e 100 de dolari pe zi

Cazanciuc spune că avea un salariu de 80 de dolari pe lună când era procuror. Acum pensia unui magistrat e 100 de dolari pe zi

Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei şi fost magistrat, povesteşte că în anii 1990 avea, ca procuror, un salariu de 80 de dolari pe lună, iar în prezent pensia unui fost procuror a ajuns la 100 de dolari pe zi.

Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, dacă în opinia sa este corect ca pensia medie a unui magistrat să fie de 20.000 de lei iar pensia medie în sistemul contributiv să fie de zece ori mai mică, Robert Cazanciuc a răspuns: „Am fost şi magistrat şi cred că sunt, în momentul de faţă, nu ştiu dacă e de bine sau de rău, singurul din Parlamentul României care a trecut prin cele trei puteri.

ADVERTISING

Eu, când am început ca procuror activitatea, în 1995, aveam salariu 80 de dolari pe lună. După doi ani de zile mi-am cumpărat o Dacie 1300 din Germania şi ca să fac naveta cu maşina ne adunam patru procurori ca să putem plăti benzina. Altfel nu puteam. Dacă salariul meu era 80 de dolari pe lună, azi pensia e de 100 de dolari pe zi”, a spus Cazanciuc.

El a precizat că a avut discuţii cu magistraţi cărora le-a propus să iniţieze chiar ei un demers prin care să arate că „nu e normal” ca pensiile să fie mai mari decât salariile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„E clar că e nevoie de protecţie. (…) Şi pensia este parte a componentei de protecţie a magistratului. Numai că ce s-a întâmplat în ultimul timp – şi le-am spus de câţiva ani de zile, ”Iniţiaţi voi un demers în care să spuneţi nu e normal să ai pensia mai mare decât salariul, pentru că o să vină la un moment dat cineva din afară, o să vadă lucrurile astea şi o să spună: dar ce faceţi voi de ani de zile aici”?

Sigur, nu e vina neapărat a lor, au fost diverse mecanisme normative care au condus la situaţia asta, dar când vezi lucrul ăsta anormal nu te bucuri de el şi spui ”Lasă că stau aşa până află cineva şi modifică ulterior”. Dincolo de pensia medie, eu cred că chestiunea trebuie privită din perspectiva responsabilităţii. Eu când primesc, ca procuror, un salariu de 5.000 de euro, sau ca judecător, şi mă uit în jurul meu cum trăiesc oamenii, şi eu sunt ferit de necazurile pe care le au alţi oameni, că aşa este fişa postului, hai să încerc să dau ceva înapoi!”, mai spune Cazanciuc.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇