Gorghiu cere 700 de milioane de euro din Fondul de rezervă pentru salariile magistraților

Gorghiu cere 700 de milioane de euro din Fondul de rezervă pentru salariile magistraților

Ministerul Justiției propune suplimentarea bugetelor procuraturii și instanței supreme și cere Guvernului să vireze, de urgență, 3,7 miliarde de lei, echivalentul a 733 milioane de euro, din Fondul de Rezervă, pentru plata salariilor magistraților, salarii majorate în urma unor procese.

Alina Gorghiu propune suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023 cu suma de 776.887 mii lei credite de angajament şi credite bugetare, scrie Europa Liberă.

Suma prevăzută este destinată exclusiv plății sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială devenite executorii, pentru personalul Ministerului Public. Asta înseamnă 155 milioane de euro doar pentru salariile procurorilor.

ADVERTISING

Printr-o a doua hotărâre pusă în dezbatere publică, ministrul Justiției propune ca și judecătorii să primească bani la final de an.

„Se aprobă suplimentarea bugetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), cu suma de 2.145.500 mii lei și (…) ”Alte cheltuieli” cu suma de 747.500 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023".

Suma prevăzută este destinată plății drepturilor salariale în urma câștigării unui proces care majorează, retroactiv, salariile judecătorilor cu 25%.

ADVERTISING

La aceste sume au fost adăugate dobânzi și indexarea sumelor cu rata inflației din ultimii 5 ani.

Recent, instanța a decis că doi judecători implicați în Dosarul retrocedării frauduloase a 43.000 de hectare din județul Bacău trebuie reîncadrați la instanțele unde au lucrat înainte de a fi urmăriți penal și vor primi de la stat salariile restante în valoare totală de două milioane de euro, pentru perioada în care au fost suspendați (începând cu 2015).

Creșterile retroactive de salarii din Justiție

În plină criză bugetară, Guvernul trebuie să facă rost de nu mai puțin de 16 miliarde de lei (peste 3 miliarde de euro), suplimentar față de suma bugetată, pentru a plăti măririle de salarii din Justiție pe care judecătorii și le-au acordat singuri, retroactiv.

ADVERTISING

Suma necesară e mai mare decât tot ce poate stoarce Guvernul în 2023 prin pachetul de măsuri fiscale asumat în Parlament – care se ridică la doar circa 10 miliarde de lei (aproximativ 2 miliarde de euro), în condițiile în care Ministerul de Finanțe e somat de către magistrați să le bugeteze încă 3 miliarde de euro în acest an, ca restanțe la majorare și penalități.

Calculul e făcut într-un document confidențial trimis de către Ministerul de Finanțe către CSM și Înalta Curte şi obţinut de Curs de Guvernare.

Amintim și că judecătorii de la curțile de apel, tribunale, tribunale specializate și judecătorii, precum și asistenții judiciari, beneficiază de mai multe sporuri, începând cu 30 octombrie, potrivit unui ordin semnat de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇