Doi judecători implicați în Dosarul retrocedării frauduloase a 43.000 de hectare din județul Bacău trebuie reîncadrați la instanțele unde au lucrat înainte de a fi urmăriți penal și vor primi de la stat salariile restante în valoare totală de două milioane de euro, pentru perioada în care au fost suspendați (începând cu 2015).
Instanța supremă a decis, recent, încetarea procesului retrocedărilor de păduri, pentru că a intervenit prescripția. După calculele DNA, terenul valora 303 milioane de euro – potrivit Europa Liberă.
Reaminitm că, în octombrie 2015, Viorel şi fiul său Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.
Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.
Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.
Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.
8 ani de procese, condamnări, prescripție, reîncadrare în slujba dreptății
Dosarul a fost trimis în judecată în 2015 și în 2018 s-au pronunțat primele condamnări, inclusiv pentru cei doi magistrați implicați:
Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna, a fost condamnat pentru luare de mită la 3 ani de închisoare cu executare. El primise 10.000 de euro din cei 50.000 promiși de fostul deputat Ioan Adam pentru a da o soluție favorabilă lui Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiți chiar în biroul judecătorului.
Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), fosta soţie a deputatului Ioan Adam, magistrat la Tribunalul Brașov, a primit tot atunci doi ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost acuzată că a sprijinit grupul infracțional organizat din care făcea parte soțul său. O altă acuzație a fost de complicitate la cumpărare de influență, după ce a intervenit la Viorel Hrebenciuc, care la rândul lui l-a contactat pe directorul general al Romsilva, pentru a pune în executare hotărârea dată de judecătorul Lorand Andras Ordog.
A existat și un al doilea verdict pe fond, în 2021, pedeapsa judecătorului Lorand Andras Ordog fiind majorată de la 3 la 6 ani de închisoare.
Ambii judecători au fost suspendați din funcție în ianuarie 2015, prin hotărâre a Secţiei pentru judecători a CSM.
După opt ani de judecată, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a constatat, pe 13 noiembrie 2023, că cele mai multe fapte din dosarul retrocedărilor s-au prescris. Inclusiv ale judecătorilor implicați, Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Bularcă (fostă Adam).
Statul trebuie să le restituie toate drepturile salariale pentru perioada 2015-2023, care însumează circa două milioane de euro.
Decizia CSM din 13 noiembrie, privind reîncadrarea celor doi judecători:
„Constată încetarea suspendării din funcția de judecător a doamnei Bularca Anca Roxana (fostă Adam - n.red.), începând cu data rămânerii definitive a deciziei penale nr. 338/A/13.11.2023, respectiv 13.11.2023 și dispune repunerea în situația anterioară a acesteia, prin recunoașterea vechimii în muncă și în magistratură în perioada 26.01.2015-prezent”.
O hotărâre similară a fost luată și în cazul lui Ordog Lorand Andras.
Există o mare probabilitate ca ambii judecători să ceară pensionarea imediat de vârsta o va permite. Statul român le va plăti celor doi condamnați pensii speciale.
Citeşte mai departe despre Țara ca o pradă: România va plăti 2 mil. euro salarii restante către doi judecători condamnați în dosarul retrocedărilor: faptele s-au prescris pe Curs de Guvernare